НОВИНИ ДНЯ: Росія може відповісти на репараційний кредит судовими позовами: Reuters з'ясувало наслідки  Святий вечір 2025: які традиції, що має бути на столі та що категорично заборонено  Не вічний? Лукашенко знову заговорив про відхід з посади  Як впоратися зі "святковою депресією": корисні поради  В Індії заявили про понад 200 випадків вербування на війну проти України: деталі  Гороскоп на 19 грудня за картами Таро: Дівам - нові плани, Стрільцям - шанс  США і Європа підготували детальний план гарантій безпеки для України, - Bloombergвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
19.12.2025 607

Різдвяні пампухи: родинний рецепт пухкої і солодкої здоби

Часто пампухи роблять пісні, бо вечеря на Святвечір — пісна.

df691f0f69a8828c3249b72e6ae7b0da_19.12.25_1

З давніх-давен українці готували на Святвечір пампухи. За давніми віруваннями, їхня кругла форма символізує сонце, життя і нескінченність. У народі вважалося — що пишніші й смачніші пампухи на столі, то щедрішим буде наступний рік. Про це повідомляють Контракти.UA.

 

ТСН.ua підготував родинний рецепт пісних пампухів, які є однією з 12 страв на святковому столі.

Особливо поширеною традиція є у західних областях, де пампухи — це справжній різдвяний символ. На Святвечір їх робили пісними, адже ще тривав піст, а смажили після появи першої зірки. Цим смаколиком пригощали гостей та колядників. Сьогодні без них важко уявити справжній Святвечір.

Інгредієнти

  • 200 мл теплої води
  • 400 г борошна
  • 25 г "живих" дріжджів або 10 г сухих
  • 70 мл олії
  • 70 г цукру
  • 10 г ванільного цукру
  • цедра одного апельсина
  • дрібка солі
  • 50 г цукрової пудри для прикрашання

Приготування

  1. Готуємо опару. У кип’яченій теплій воді розчиняємо дріжджі. Додаємо 1-2 столові ложки цукру та 100 грамів просіяного борошна. Залишаємо на 20-30 хвилин в теплому місці.
  2. Коли опара підійде, додаємо цедру апельсину, решту цукру, ванільний цукор, дрібку солі та олію. Усе добре перемішуємо.
  3. До цієї маси порціями додаємо просіяне борошно, замішуючи тісто. Воно буде трішки липнути до рук. Можна додати ще трошки борошна, але головне — не забити його.
  4. Формуємо тісто у кулю, кладемо до миски, накриваємо рушником і ставимо до теплого місця. Залишаємо тісто на 60 хв, аби підросло. Воно має збільшитися в об’ємі у 2-2,5 раза.
  5. Робимо пампухи. Перший спосіб — розкачуємо тісто товщиною приблизно 0,5-1 см, вирізаємо кружечки формою та формуємо кульки. Другий спосіб — розрізаємо тісто на кілька шматків, скручуємо "ковбаску", а потім ділимо не невеликі частинки, з яких робимо кульки.
  6. Викладаємо пампухи на присипану борошном поверхню і залишаємо на 20-30 хв, аби вони підросли.
  7. Розігріваємо у сотейнику олію. Опускаємо пампухи по одному і смажимо з обох боків до золотавого кольору.
  8. Посмажені пампухи викладаємо на паперовий рушник, аби він увібрав зайву олію. За бажанням, смаколики можна посипати цукровою пудрою.

Нагадаємо, ми писали про те, що приготувати на Різдво. Традиційно українці готують 12 пісних страв на Святвечір, кожна з яких має свою символіку та значення.

Оценка материала:

5.00 / 1
Різдвяні пампухи: родинний рецепт пухкої і солодкої здоби 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
19.12.2025 607
Еще материалы раздела «Суспільство»