НОВИНИ ДНЯ: Генерала РФ підірвали за 16 км від Кремля: Sky News назвав це сигналом для США  У Путіна не знають, про який прорив у переговорах по Україні заявив Венс  Не пропустіть: дати колядування, щедрування та посівання за новим стилем 2025–2026  Зеленський про українську ППО: спочатку результат, потім - розмови  Гороскоп на картах Таро для Скорпіонів на 2026 рік: що чекає в коханні, фінансах, кар’єрі та здоров’ї  Погані співпадіння через війну: Зеленський анонсував перегляд державних свят  Гороскоп на 23 грудня для всіх знаків зодіаку: кому посміхнеться удача, а кому позитивні новинивсі новини дня
Бізнес
Економіка
23.12.2025 428

Різдвяний стіл: скільки коштує приготувати 12 страв та як зекономити на святковому меню

Скільки коштують 12 страв та які з них є обов'язковими згідно з українськими традиціями.

28ca64bab3789a39acf3cbe43eb1ad17_23.12.25_1

Україна готується до Різдва, яке більшість тепер святкує 25 грудня. Ринки та супермаркети штурмують тисячі людей, а ціни на святкові делікатеси кусаються: риба дорожчає щотижня, а ікра коштує як невеликий статок. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

 

Кореспондентка ТСН Ірина Коваленко розібралася, у скільки стане різдвяна вечеря та чи обов’язково готувати саме 12 страв.

Ціни на ринках: м’ясо тримається, риба «злетіла»

Напередодні свят ситуація на прилавках неоднозначна. Якщо свинина навіть трохи здешевшала, то яловичина та риба стали справжніми делікатесами.

  • Сало: 230 грн/кг (гуртом можна знайти по 220 грн).
  • Свинина: лопатка — 200–210 грн, ошийок — 225 грн.
  • Яловичина: биток — 450 грн, лопатка — 335 грн.
  • Птиця: домашня курка — 135 грн/кг, качка — 235 грн.
  • Кролик — 320 грн.

Найбільший стрибок продемонструвала червона риба. Лише за останній тиждень вона додала в ціні 100 гривень за кілограм. Продавці пояснюють: пропозиції взимку мало, а попит величезний. Для тих, хто хоче розкоші, пропонують ікру данської форелі за 6000 грн/кг (600 грн за 100 грамів). Більшість покупців обирає бюджетний хек.

«Індекс Святвечора»: овочі дешевші, узвар дорожчий

За підрахунками економіста Олега Пендзина, традиційний стіл на Святвечір стане приблизно у 1370 гривень.

«Овочі цьогоріч дешевші на 15%, ніж торік. Але на 15% підскочила ціна на смажений короп і на 20% подорожчав узвар через дорогі яблука», — зазначає експерт.

Фрукти та овочі:

  • Мандарини — 100 грн/кг;
  • Апельсини — 120 грн/кг;
  • Огірки — 100 грн, помідори — 120–140 грн.

Міф про 12 страв: що каже історія

Дослідниця гастрокультури Олена Брайченко стверджує: правило про «обов’язкові 12 страв» — це відносно нова традиція, якій лише 30–40 років. Насправді обов’язковими історично є лише три елементи:

  1. Кутя (найдавніша ритуальна страва);
  2. Узвар;
  3. Хліб (паляниця).

Решта страв завжди залежала від регіону: на Поліссі та Закарпатті — гриби, на Львівщині — пампухи, на Слобожанщині та Полтавщині — безліч пиріжків із капустою та картоплею.

«Робіть ту кутю, яка вам смакує — хоч із халвою, хоч просто з пшеницею. 12 страв — це не обов’язок, а данина традиції», — каже пані Олена.

Як не збанкрутіти: лайфгак від економіста

Якщо ви хочете придбати делікатеси зі знижками, Олег Пендзин радить не поспішати. Найбільші знижки в супермаркетах з’являються за два дні до Нового року. Магазини забивають склади до Різдва, і щоб розпродати залишки з коротким терміном придатності, влаштовують великі розпродажі.

Оценка материала:

5.00 / 2
Різдвяний стіл: скільки коштує приготувати 12 страв та як зекономити на святковому меню 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
23.12.2025 428
Еще материалы раздела «Економіка»