<
НОВИНИ ДНЯ: На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацює  Рецепт легендарної паски від Дарії Цвєк: це щось неперевершене  В Україні утримається суха погода, вдень до +23°  РФ не запрошена на саміт миру, але процес без неї немислимий – заява Швейцарії  США попередили, що Грузія ризикує зв'язками з НАТО та ЄС через закон про іноагентів  В частині України втримається справжнє травневе тепло: прогноз погоди на 3 травнявсі новини дня
 Ольга Галицкая 28.12.2012 7247

Відсотки під ялинку: як заробити на новорічних акціях банків

Традиційний передсвятковий атракціон нечуваної щедрості, що банки організовували навіть у кризові роки для залучення нацвалюти, цього року виглядає нетипово. Ще б пак, адже в деяких фінструктурах ставки за гривневими депозитами перевищили 25% річних без усіляких акцій!

Цього року комерційні банки, які й так уже підвищили депозитні ставки у гривні майже до космічних висот, не мають наміру особливо балувати клієнтів святковими розиграшами поїздок на Мальдіви або плазмових телевізорів із діагоналлю 32 дюйми. І без того лише в жовтні на еквівалент 3,5 млрд грн збільшився обсяг вкладів населення в іноземній валюті строком від одного до двох років, причому ставки за такими вкладами дуже далекі від 10% річних. І все ж таки можливість отримати бонус у вигляді додаткових відсотків або хоча б коробки цукерок надають кілька десятків фінансових установ.

Традиційний передсвятковий атракціон нечуваної щедрості, який навіть у кризові роки організовували банки, щоб залучити гривню, цього року виглядає нетипово. Ще б пак, якщо в деяких фінустановах ставки за гривневими депозитами перевищили 25% річних без будь-яких акцій! Проте від можливості залучити нових клієнтів, у яких у цей період можуть з’являтися вільні гроші у вигляді преміальних, подарунків або знятих у конкурента депозитів, вони теж не готові відмовитися. Тож різноманітні «залучалки» в їхньому репертуарі почали з’являтися вже в листопаді.

Дітям — морозиво

Більшість новорічних банківських акцій цього року орієнтовані на вкладників-фізосіб. Лише дві фінустанови — Укргазбанк і Радикал Банк пропонують бонуси корпоративним клієнтам. Так, Укргазбанк запровадив з 26 листопада акційний депозит «Різдвяний Плюс», відсоткова ставка за яким становить 26% річних у національній валюті, а депозит Radical New Year від Радикал Банку передбачає авансову виплату відсотків (до 25,13% річних) за депозитом, розміщеним у період з 01.12.2012 по 01.03.2013.

Банки воліють гарантувати подарунок кожному клієнтові, а розіграші призів уже йдуть у минуле. Потішити призами своїх вкладників планують лише Мегабанк, у якому проходить акція «Даруємо тепло на свята» з розіграшем теплих пледів, і Фідобанк (єдиний банк, який проводить акцію лише за доларовими вкладами. — ред.), що роздає переможцям сертифікати на електронні гроші. Ці гроші можна буде використати на сайті платіжної системи MoneXy (www.monexy.ua) для оплати послуг мобільних операторів, інтернету та телебачення, купівлі залізничних квитків.

А банк «Меркурій» взагалі без мудрувань пропонує кожному вкладникові, який оформив депозит «Різдвяний», у подарунок шоколадну продукцію з логотипом банку.

Краще — грошима

Новорічні акції українських банків

1_3

Інші фінустанови воліють дати грошима. При цьому деякий елемент несподіванки зберегли банк «Фінанси та Кредит» та Укргазпромбанк: при відкритті вкладів у цих фінустановах клієнт отримує скретч-картку з додатковими відсотками до базової ставки.

Клієнти ПроКредит Банку, які відкриють депозит «Смак Різдва» у гривні в період з 20.11.2012 по 31.01.2013 строком на три місяці, гарантовано отримають бонус у вигляді 3% річних, строком на шість місяців — 2%, а на один рік — 1% до діючої відсоткової ставки.

Зниження бонусу при подовженні строку вкладу демонструє й банк «Київська Русь». Його депозит «Новорічні свята 2013» матиме дохідність у національній валюті 27% річних у перший місяць, 25% — у другий місяць і 23% — у третій. У доларах та євро прибуток у перший місяць становитиме 10% і 9%, у другий — 9% і 8%, у третій — 8% і 7% відповідно.

Банк «Хрещатик» навпаки підвищує відсоток за вкладом терплячим клієнтам. За акційним депозитом «Новорічний гостинець» відсоткова ставка на один місяць становить 22% річних, на два — 23% річних, на три — 24% річних.

Банк Перший дає вкладникам шанс одразу ж витратити відсотки на новорічні подарунки та застілля, виплачуючи їх авансом. Аналогічно діє й Піреус Банк із депозитом «Різдвяний настрій».

Ще кілька фінустанов просто пропонують підвищені відсотки. Наприклад, Південкомбанк за акцією «Щедрий вечір» нараховує на депозити строком від трьох місяців до 370 днів 25,5% річних у гривні, 10,5% — у доларах США і 8,5% — у євро із щомісячною виплатою відсотків, CityCommerce Bank за умовами акційного депозиту «Ваш новорічний» готовий запропонувати до 26,13% річних у гривні, Банк Російський Стандарт за акцією «Відсотки гріють» — до 26,5% річних у гривні. Вклад «Новорічний» від Терра Банку дає в національній валюті 27% річних, у доларах США — 9% річних, у євро — 8% річних.

Маркетологи навигадували

Альфа-Банк зоригінальничав і запропонував рахунок до запитання «Новорічний», ставка за яким може піднятися до 45% (!) у гривні, якщо протягом трьох місяців не було руху за рахунком.

Але найнезвичайнішу пропозицію розробив цієї зими БТА Банк. Ставка за його депозитом «Новорічний» оновлюється щодня, а дія пропозиції збільшеної ставки поширюється лише — увага! — на один день.

Тож клієнтам залишається традиційно бути пильними та розбірливими. Депозитні акції майже скрізь жорстко обмежені: відсутнє право поповнення, відсотки виплачують лише наприкінці строку, за дострокового розірвання клієнт замість високої ставки отримує дохід із розрахунку 0,5–1% річних.


ЕКСПЕРТиза


1_1

Олена Кошіль, керівник управління розвитку роздрібних клієнтів ПроКредит Банку

Грудень завжди вирізнявся на тлі інших місяців яскравими акційними пропозиціями банків щодо депозитних ставок. Це пояснюється тим, що наприкінці року банкам зазвичай необхідні додаткові ресурси для здійснення виплат за поточними зобов’язаннями перед кредиторами, а також нарощування як кредитного портфеля, так і депозитного, з метою поліпшення їх якісних показників для формування річної звітності.

Цей рік не став винятком. Понад те, через дефіцит гривневих ресурсів банки ще активніше почали сезон новорічних маркетингових кампаній із залучення гривневих депозитів. При цьому найпопулярнішим і найефективнішим способом залучення клієнтів є пропозиція підвищених відсоткових ставок за вкладами. З метою залучення нових клієнтів банки пропонують високі ставки на короткий строк розміщення вкладу. З одного боку, це добре для вкладників, оскільки за короткий період вони отримують істотний дохід. З іншого боку, банки мають можливість залучити клієнтів привабливою пропозицією та скоротити строк оплати відсотків. Розіграші й подарунки в цій ситуації є радше маркетинговим ходом із метою залучення уваги нових вкладників і підвищення лояльності поточних клієнтів. При цьому вони не є вирішальним чинником при виборі клієнтами банку для заощаджень.

Для забезпечення стабільного доходу й упевненості у збереженні коштів слід правильно обрати банк. Порада потенційним клієнтам фінустанов: звертайте увагу на склад акціонерів, рейтинг, що підтверджує надійність і стабільність фінансової установи, а спеціальні акційні пропозиції будуть у цьому разі додатковим стимулом віддати перевагу обраному банку. Також слід пам’ятати, що діючі новорічні пропозиції та підвищені ставки мають короткостроковий характер, і вже в січні-лютому банки знижуватимуть ставки. Це пояснюється тим, що високі ставки за депозитами значно здорожують вартість бізнес-кредитів, тож щоб видавати затребувані кредити, банки змушені знижувати вартість ресурсів, і відповідно ставки за депозитами. Тож якщо ви бажаєте значно збільшити дохідність за своїми заощадженнями, зафіксувати високу ставку за вкладом на тривалий строк, слід поквапитися скористатися новорічними пропозиціями банків і відкрити вклад у грудні. І звертайте увагу на термін дії акції: довгостроковий договір із фіксованою відсотковою ставкою можна укласти, наприклад, на один рік.

1_2Ігор Дорошенко, голова правління ПАТ «Банк Російський Стандарт»

Цього року ситуація із залученням депозитів нічим особливим не вирізняється: традиційно наприкінці року в банківській системі спостерігається необхідність у залученні ресурсів. Щоправда, цього року вона трохи вища. Відображенням ситуації з ліквідністю є висока ставка за депозитами. Тож банки проводять різні акції, активно рекламуються, намагаючись залучити якнайбільше депозитів перед Новим роком.

Часто високої відсоткової ставки недостатньо, щоб залучити вкладників — банкам доводиться докладати додаткових зусиль і пропонувати інші цікаві умови за акційними депозитами. Але банк, як будь-яка інша компанія, не може жити за умов постійної акції, адже якщо її термін дії не обмежений, клієнти не квапляться користуватися пропозицією. Проводячи депозитну акцію, банки ставлять собі завдання залучити кошти вкладників саме в певний період. Тож майже всі депозитні акції банків обмежені одним-трьома місяцями.

Зараз банки здебільшого залучають валютні вклади, реагуючи на попит населення, яке воліє частину власних коштів тримати в іноземній валюті. Однак у періоди, коли ситуація з валютним курсом стабілізується, основна маса вкладників переводить свої валютні заощадження у гривню. І якщо банк не залучає валютні вклади, він потенційно втрачає вкладників із гривневими депозитами. Водночас такої великої потреби у валютних коштах вкладників, щоб проводити спеціальні акції, банки не мають, оскільки валютного кредитування немає вже чотири роки.

Оценка материала:

5.00 / 2
Відсотки під ялинку: як заробити на новорічних акціях банків 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
 Ольга Галицкая 28.12.2012 7247
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»