<
НОВИНИ ДНЯ: Україна тисне на Байдена, щоб отримати дозвіл бити по РФ: що кажуть в Білому домі  Як приготувати відбивні з ідеальним щільним кляром  ЗСУ атакували секретну військову базу РФ у горах Криму: що про це відомо  В Україні 16 травня переважно без опадів, вдень до +18°  В Києві стане тепліше: прогноз на 16 травня  Натяк на потепління: як зміниться погода в Україні 16 травня  Спочатку — дощі: в Україні прогнозують потепління до +22 градусіввсі новини дня
21.01.2013 2209

Українським держбанкам пророкують стрімкий розвиток

Банки з часткою державної власності прискорено розвиватимуться у 2013 році. Так само високими темпами розвиватимуться банки, що спеціалізуються на споживчому кредитуванні.

Таку думку висловив Сергій Мамедов, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України.

«Вже зараз можна спрогнозувати, що окремі категорії банків розвиватимуться прискореними темпами. Я б виділив дві групи таких банків: державні і такі, що спеціалізуються на споживчому кредитуванні», - сказав С.Мамедов.

На його думку, держбанки активно розвиватимуться за рахунок кредитування великих держпідприємств і системних проектів. «На мій погляд, у зв'язку з цим було б правильно збільшити капітал держбанків і спрямувати ці гроші на окремі пріоритетні напрями, які уряд визначить для активізації ділової активності у країні», - сказав експерт. С. Мамедов вважає, що такими напрямами може стати підтримка малого бізнесу і експортно-орієнтованих підприємств, а також агросектор, інноваційні проекти тощо.

Він також відзначив, що банки, які працюють у сфері споживчого кредитування, у 2013 р. зможуть значно збільшити свої активи. «При планованому дефіциті ресурсів у 2013 споживчі кредити - один із небагатьох напрямів кредитування, що дозволяє з лишком компенсувати роздуті відсоткові ставки за депозитами», - заявив Мамедов. Але в разі прийняття НБУ обмежень щодо обсягів споживчих кредитів, що цілком можливо, враховуючи уроки кризи 2008 року, темпи зростання будуть не такими значними, додав він.

Експерт також прогнозує, що цього року окремі великі українські банки продовжать купівлю активів інших банків і навіть самих банків. «Це пов'язано як із бажанням деяких західних банків піти з українського ринку, так і проблемами з ліквідністю у конкурентів», - пояснив С. Мамедов.

Він також відзначив, що успішні банки добре побудували систему роботи з проблемною заборгованістю. «Вони швидко навчилися краще за інших повертати гроші, які їм винні. Саме це дасть змогу банкам, що розширюються, у 2012 році значно збільшити свої активи», - пояснив експерт Укрінформу.

Оценка материала:

5.00 / 3
Українським держбанкам пророкують стрімкий розвиток 5.00 5 3
Бізнес / Фінанси та банки
21.01.2013 2209
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»