<
НОВИНИ ДНЯ: Реновація житла: в Україні планують розв'язати проблему "хрущівок"  На саміті миру у Швейцарії розроблятимуть спільну позицію щодо початку переговорів з РФ – ОП  Дефіциту ATACMS не буде: чи це правда і скільки таких ракет є у США  Дощі та зниження температури: якою буде погода в Україні наступного тижня  У Генштабі пояснили, кому необов'язково йти до ТЦК  Ветеран війни назвав головну проблему, яка стримує мобілізацію в Україні  На Великдень українцям прогнозують до +25°всі новини дня
 Ольга Галицкая 26.04.2013 9527

Холостий хід: як взяти авто у кредит із максимальною вигодою

Прогнози про весняне зниження ставок на ринку автокредитування підтвердилися: для нових іномарок відсотки знизилися до 19–20% річних, для вітчизняних авто — до 20–21%, для вживаних — до 23–25% річних.

Середні ставки за автокредитами на нові іномарки та вітчизняні машини змінювалися майже ідентично. Так, середньоринкові ставки за кредитами на придбання нових іномарок із початку поточного року втратили 1,75–2,3% залежно від терміну кредитування, а середні ставки за кредитами на купівлю нових вітчизняних авто — 2,2–2,4%.

При цьому з п'ятдесяти українських банків — лідерів за активами — програми автокредитування пропонують лише 36 (нещодавно до їх числа увійшли Надра Банк і «Південний»). Серед банків, які активно видають автокредити, фігурують Перший Український Міжнародний Банк, Банк Кредит Дніпро, Сбербанк Росії (Україна) та «Київська Русь». Причина, з якої фінустанови знову пожвавили автокредитування, на думку аналітиків, криється в тому, що терміни погашення цього виду кредиту становлять не більш ніж 2,5–3 роки у середньому по Україні. Плюс такий кредит зазвичай забезпечений якоюсь заставою, що знижує ризики банку. За словами банкірів, торік типовим позичальником був найманий працівник із зарплатою до п'яти тисяч гривень і терміном кредиту — п'ять-сім років, що віддає перевагу автомобілям не дорожче $25 тис.

У березні вже 22 фінзаклади мали в продуктовій лінійці довгострокові кредити на нові іномарки без прив'язки до конкретної марки авто і з мінімальним початковим внеском до 30%, а 10 навіть готові були кредитувати позичальників під 20% річних і нижче.

Мінімальний авансовий внесок за кредитами зафіксувався на рівні 15–20%, хоча трапляються окремі «нульові» пропозиції. Максимальний термін кредитування становить п'ять-сім років.

Найвигідніші умови пропонують клієнтам, готовим внести до 50–70% вартості авто і погасити кредит за рік-два

З урахуванням того, що максимально вигідні умови пропонують клієнтам, готовим внести до 50–70% вартості авто і погасити кредит за рік-два, перед позичальником постає вибір між великим терміном кредиту із меншою відсотковою ставкою або короткостроковим із позикою під вищі відсотки. Наприклад, купуючи у кредит Hyundai Accent вартістю 122,4 тис. грн із початковим внеском 30% на 7 років за середньоринковою ставкою 19%, позичальник переплатить за кредитом 57,6 (!) тис. грн, а за два роки з початковим внеском 70% і під 21% — лише 8 тис. грн.

І все ж приросту кількості виданих автокредитів вдалося досягти переважно за рахунок спільних партнерських програм банків і виробників автомобілів. Сьогодні ці фінансові програми просувають такі бренди, як Hyundai, Citroen, Chevrolet, Renault, Nissan. На такий продаж, за різними оцінками, припадає від 60 до 80% всього сьогоднішнього продажу нових автомобілів у кредит. Оскільки частину ризиків бере на себе автодилер, ставки за цими кредитами на три-чотири пункти нижчі, ніж за «вільними» позиками, які покупці беруть, щоб придбати автомобіль у будь-якому автосалоні на свій вибір. Тож перспективи розвитку автокредитування, а з ним і автопродажу, пов'язані не так зі зниженням ставок за автокредитами і спрощенням вимог до позичальників, як із розвитком субсидованих автовиробниками кредитних програм.

З іншого боку, цього року на ринок вийде одразу кілька новинок, які будуть представлені в початковому ціновому сегменті, а розширення пропозиції недорогих автомобілів може врятувати ринок від падіння. Але, за експертними оцінками, в поточному році в Україні все одно не очікується зростання обсягу виданих автокредитів — навіть якщо він і буде, то не перевищить 1–2%.


ЕКСПЕРТиза

 

Олександр СКРИПНИК, директор ТОВ «Укравтолізинг»

— Усі бренди автомобілів мережі УкрАВТО користуються попитом рівною мірою серед різних категорій населення, але найпопулярнішими за результатами продажу у кредит можна назвати автомобілі ЗАЗ, Chevrolet, KIA й Chery.

За підсумками кредитного продажу за останній рік частка автомобілів, купованих у кредит у мережі УкрАВТО, значно зросла. Якщо у 2011 році вона становила 20,0%, то в 2012 — вже 25,8%. Це ще раз підтверджує високий інтерес населення до кредитних програм, які представлені в наших автосалонах, і необхідність подальшого розвитку спільних партнерських програм із дилерами й банками.

«Експрес Кредит» поєднує найкращі кредитні пропозиції від провідних банків-партнерів у всіх автосалонах УкрАВТО. Ми максимально спростили процес оформлення кредиту та надали клієнту можливість швидко отримати попередню відповідь банку про видачу кредиту online, заповнивши заявку на нашому сайті.

Сьогодні в «Експрес Кредит» представлено понад 30 кредитних пропозицій для різних марок авто. Це спеціальні програми із низькими відсотковими ставками від 0,01% річних, з максимальними термінами кредитування до семи років, мінімальним авансом від 0%, а також акційні пропозиції.

Головні переваги системи — це простота, швидкість і зручність. Завдяки індивідуальному підходу та професіоналізму наших кредитних фахівців кожен клієнт може обрати оптимальну для нього програму кредитування просто в автосалоні.

Оценка материала:

5.00 / 2
Холостий хід: як взяти авто у кредит із максимальною вигодою 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
 Ольга Галицкая 26.04.2013 9527
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»