<
НОВИНИ ДНЯ: Новий закон про мобілізацію: головні зміни від 18 травня – до чого готуватися  Погода з сюрпризом — народний синоптик Діденко розповіла, де очікувати сильних дощів  На вихідних в Україні стане ще тепліше, але прийдуть дощі та грози  «Дощ місцями». Синоптикиня попередила, де погода найближчими днями буде з грозами, а де з великою кількістю сонця  Як польська молодь ставиться до українців: опитування  Поїзди та автобуси. Як доїхати з України до найближчих аеропортів  На вихідних в Україні потеплішає, але в багатьох регіонах пройдуть дощівсі новини дня
Політика
Україна
08.07.2013 10:04 1320

У 2015-му Янукович перевтілиться у прем'єра з широкими повноваженнями

Альтернативною «перемозі будь-якою ціною» на президентських виборах 2015 року, схоже, може стати прем’єрство Віктора Януковича з широкими повноваженнями.

«Якщо неминучість перемоги на президентських виборах 2015 року кандидата від опозиції стане для нинішнього режиму очевидною (з урахуванням усіх задіяних біло-синіми інструментів, як-от адмінресурс, фальсифікації тощо), напевно, буде проведено операцію «прем’єр Янукович»: змінами до Конституції знову обмежать повноваження президента, натомість їх дістане глава уряду», - йдеться у матеріалі «Українського тижня».

За нової системи влади, сконструйованої «доопрацьованим» Адміністрацією президента проектом Основного Закону від Конституційної асамблеї, у руках Януковича-прем’єра можуть з’явиться важелі головної особи держави.

Оглядачі відзначають, що аналогічним чином у 2008–2012-му діяв Володимир Путін. Врешті, такий шлях протоптаний у пострадянських суспільствах і значною мірою апробований в Україні у 2006–2010 роках, коли діяла політреформа 2004-го. Ідентичний сценарій намагалася реалізувати й команда Міхеїла Саакашвілі в Грузії.

«Через конституційні обмеження президентських каденцій останній не міг бути обраний на третій термін. У зв’язку з цим 2010-го з ініціативи оточення Саакашвілі було ухвалено Закон «Про внесення змін і доповнень до Конституції Грузії», згідно з яким центр виконавчої влади в державі зміщувався від президента до прем’єр-міністра: обмежувалися повноваження глави держави, натомість посилювалася роль уряду й парламенту. Проте реалізувати задумане команді Саакашвілі не дав змоги програш його партії на виборах до законодавчого органу, адже саме наявність парламентської більшості була запорукою пролонгації влади в умовах нової парламентсько-президентської моделі», - йдеться у статті.

Оценка материала:

5.00 / 1
У 2015-му Янукович перевтілиться у прем'єра з широкими повноваженнями 5.00 5 1
Політика / Україна
08.07.2013 10:04 1320
Еще материалы раздела «Україна»