<
НОВИНИ ДНЯ: Спека посилиться: синоптик розповіла про погоду на початку липня  Співпраця із Rheinmetall: в Україні відновлюють перші німецькі машини, пошкоджені у боях  Зеленський: у України із Заходом різне розуміння перемоги  Україну 1 липня розжарить до +37: синоптик розповіла, коли відпустить спека  Дохідність гривневих депозитів наближається до нуля не тільки через долар по 41 гривні  Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток 1 – 7 липня  Що зірки нам пророкують: гороскоп на 1-7 липня 2024 рокувсі новини дня
Політика
Україна
12.07.2013 19:30 1209

В’ятрович похвалив резолюцію Сейму щодо Волинської трагедії

Сьогоднішнє рішення Сейму Польщі може стати першим кроком повернення до порозуміння між українцями і поляками стосовно Волинської трагедії, вважає голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху, історик Володимир В'ятрович.  

«Я втішений тим, що в польських політиків вистачило розуму не повестися на поводу радикальних сил і не називати ці події геноцидом, бо таке означення ані юридично, ані історично не є прийнятним. Думаю, що це може бути першим кроком повернення до порозуміння між українцями і поляками», – заявив В'ятрович, додавши, що, на жаль, в резолюції таки «залишилося незрозуміле формулювання «етнічна чистка з елементами геноциду».

«Втім, великим позитивом є те, що сьогоднішнє засідання показало, що в польському Сеймі є політичні сили, які здатні зупиняти подальшу радикалізацію і наростання особливо радикальних сил», – додав він.

Хоча після рішення Сейму, на думку історика, до питання Волинської трагедії ще повертатимуться польські політики.

«Якраз після сьогоднішнього засідання польського парламенту і тих пристрастей, які вихлюпнулися в залі, до цієї теми польські політики повертатимуться. Хоча цього б не хотілося. Було би найкраще, якби політики як з польського, так і українського боку, не гралися з цією темою, тому що, як на мене, все, що треба, було зроблено 2003 року, коли польський і український парламент спільно прийняли текст заяв з цього питання. І повернення до цієї теми стає лише кроком назад», – заявив історик.

В'ятрович розкритикував відсутність реакції українського парламенту на резолюцію польського парламенту.

«Те, що українські політики практично не прореагували на постанову Сейму, - абсолютно неправильно. Повністю не помічати таких речей не можна. І крім цього, абсолютно ганебне і неприпустиме звернення 148 депутатів з проханням визнати події на Волині геноцидом. Це те, що зганьбило український політикум перед всім світом», – вважає В'ятрович.

За повідомленням «Тижня».

Оценка материала:

5.00 / 2
В’ятрович похвалив резолюцію Сейму щодо Волинської трагедії 5.00 5 2
Політика / Україна
12.07.2013 19:30 1209
Еще материалы раздела «Україна»