<
НОВИНИ ДНЯ: Доступ до виплат та реєстрація. Які зміни для українців ухвалили у Польщі  Якою буде погода на Великдень: детальний прогноз на вихідні в Україні  Путін хоче покарати Шойгу за нездатність досягти цілей у війні в Україні: в ISW назвали ознаки  Рецепт заварної лимонної паски  На вихідних в Україні похолоднішає, - прогноз  З якими хворобами можуть мобілізувати: Міноборони опублікувало список  Ходжес оцінив шанси України провести контрнаступ цього рокувсі новини дня
Життя та Стиль
Столиця
18.08.2013 12:00 2012

Боротьба з забудовниками у столиці буде тривати до виборів президента - політолог

Активізація протестів проти забудови у Києві вкотре доводить, що українці готові захищати лише свої базові інтереси.

Таку думку висловив політолог Вадим Карасьов.

«Цей тренд взагалі змінює багато чого не тільки в міській, а й національній політиці. І говорить про те, що вибори київського мера – це не суто міський порядок денний, а й порядок денний, в центрі якого стоїть право людей на місто», – заявив Карасьов. 

Політолог вважає, що такі протести можуть перерости в політичні.

«Боротьба із забудовниками – це фактично щоденна боротьба за виживання, за своє місто. Це буде одним з питань на вибори в Київраду, виборах мера столиці і, можливо, одним з ключових - наступних парламентських і навіть президентських виборів. Більше того, в цій політиці формуються нові міські активісти, які потім можуть долучитися і до політичних сил чи стати учасниками загальнонаціональної політики», – вважає політолог.

 На його думку, збільшення цих протестів в Києві зумовлено наступними причинами:

«По-перше, це – демонстраційний ефект, що спостерігається сьогодні й у світі, - це боротьба комерційних забудовників і людей за життєвий простір. Це – продовження світового тренду – протести проти перетворення міст в об'єкти комерціалізації. По-друге, зважаючи на те, що забудовники почали втручатися в окремі мікрорайони, де є своя логіка, і руйнувати екологію життя, в українців урвався терпець. І третя причина – Київ – політизоване, опозиційне місто. Люди ж не знають, хто причетний до конкретної забудови, думаю, що представники донецької команди, і це додає вже політичних аргументів для війни із забудовниками».

Як зауважує політолог, політтехнологам нині досить важко нав'язати віртуальну модель штучного конфлікту, оскільки люди готові захищати лише свої базові інтереси.

«Люди вже втомилися бути пасивними і відступати під натиском комерціоналізації міста – перетворення його на джерело незаконного збагачення», – додав він.

Оценка материала:

5.00 / 1
Боротьба з забудовниками у столиці буде тривати до виборів президента - політолог 5.00 5 1
Життя та Стиль / Столиця
18.08.2013 12:00 2012
Еще материалы раздела «Столиця»