<
НОВИНИ ДНЯ: Україна тисне на Байдена, щоб отримати дозвіл бити по РФ: що кажуть в Білому домі  Шольц закликав не завищувати очікувань від саміту миру  В Україні розширили географію населених пунктів, де можна купити житло в рамках "єВідновлення"  Блінкен детально розповів про план США, що допоможе Україні "міцно стояти на ногах"  Щоб котлети були соковитими, що рекомендують досвідчені господині додати до фаршу  Путін помиляється, розраховуючи на тривалу війну: Блінкен назвав причини  Яка пенсія "світить" українцям із зарплатою у 20 тисяч: розмір здивуєвсі новини дня
30.08.2013 1538

З понеділка гранична сума розрахунку готівкою становитиме 150 тис. грн і не більше

Уже наступного понеділка гранична сума розрахунку готівкою на території України становитиме 150 тис. грн – відповідна постанова Нацбанку набуває чинності 1 вересня. Мови про зниження порогу наразі не йде, натомість регулятор обіцяє ретельно слідкувати за рівнем банківських комісій.

Заступник голови НБУ Віра Ричаківська вважає, що зниження планки готівкових розрахунків між суб'єктами господарювання може відбутися, коли безготівкова інфраструктура в Україні буде мати всі необхідні складові. «Зниження планки готівкових розрахунків не є самоціллю Нацбанку», - запевнила вона.

Ричаківська нагадала, що обмеження суми готівкових розрахунків не передбачає обов'язкового відкриття банківського рахунку покупцем. «На початковому етапі покупець може внести готівкові кошти в банк або на рахунок нотаріуса», - повідомила заступник голови НБУ. А от у продавця повинен бути рахунок в банку і кошти він буде отримувати тільки у безготівковій формі.

При цьому, за словами заступника голови НБУ, для розрахунків на суму понад 150 тис. грн НБУ пропонує ще чотири інших інструменти. «По-перше, це прямі перекази між двома клієнтами, - зазначила вона. - Другий інструмент - це використання умовних вкладів. Фізособа-покупець може відкрити рахунок на фізичну особу-продавця».

У цьому випадку має бути підписаний документ, в якому зазначені умови, за яких продавець отримує право володіння коштами. «Це може бути договір купівлі-продажу , що підтверджує укладання угоди. В умовах може бути також прописано, в якому випадку фізособа-покупець має право на повернення грошей», - заявила вона.

Крім того, українці зможуть здійснювати розрахунки на суму понад 150 тис. грн за допомогою рахунків і депозитів нотаріусів. Пані Ричаківська вважає, що даний інструмент не створить податкових незручностей для нотаріусів, оскільки нормативною базою чітко визначено, що кошти, які надходять на рахунки нотаріусів від покупця, належать громадянам - учасникам відповідної операції.

Віра Ричаківська також запевнила, що Національний банк України півроку триматиме на контролі розмір комісій, які встановлюватимуть банки при здійсненні населенням операцій купівлі-продажу на суму понад 150 тис. грн. Оскільки банки є самостійними економічними одиницями, регулятор не може обмежувати розмір комісій, які вони встановлюють. Але через півроку після запровадження ліміту на готівкові розрахунки за результатами аналізу ситуації Національний банк обговорюватиме з комерційними банками придатний розмір комісій. «Встановлювати на даному етапі якісь обмеження ми не бачимо необхідності. Якщо будуть нарікання, Нацбанк, особливо упродовж першого півріччя, триматиме цю ситуацію на контролі», - сказала вона і нагадала, що банки не зобов'язані звітувати перед податковою службою про проведення клієнтами-фізичними особами безготівкових операцій на суму понад 150 тис грн і ніякої окремої звітності для даних операцій не передбачається.

Утім, вибір Центробанком суми в 150 тис. грн свого часу був обумовлений тим, що операції понад цю суму в будь-якому випадку потрапляють під фінансовий моніторинг відповідно до українського законодавства, а його суб'єктами є не тільки всі банки, але і нотаріальні контори, аудиторські компанії, суб'єкти господарювання.

Оценка материала:

5.00 / 1
З понеділка гранична сума розрахунку готівкою становитиме 150 тис. грн і не більше 5.00 5 1
Бізнес / Фінанси та банки
30.08.2013 1538
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»