НОВИНИ ДНЯ: Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloomberg  В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі поради  Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Timesвсі новини дня
27.10.2014 2001

Результати виборів на користь громадянського суспільства

Хоча президент і його команда поміркованих реформаторів програла, Україна в цілому виграла.

Проаналізуємо попередні результати виборів з точки зору інтересів суб'єктів.

1. Кремль програв, і це перша хороша новина. Оппо блок набрав умовно 10%, а хотілося їм вдвічі більше. І навряд чи він збереже такий результат після врахування мажоритарників. Тигипко провалився, комуністи також. Основна причина зрозуміла: Крим та частина Донбасу не голосували. Військова стратегія Кремля увійшла в протиріччя з його політичною стратегією.

2. Гідра помірно виграла (цим терміном ми називаємо стару систему та клан її прихильників на чолі з Льовочкіним і компанією, які мають в якості ідеалу олігархічний баланс часів пізнього Кучми). Гідра забезпечила собі, в гіршому випадку, золоту акцію з можливістю блокування будь-яких змін, в кращому випадку -- альтернативний центр влади, рівновеликий президентові. А політична гра у каламутній болотній воді для Гідри є улюбленою справою.

3. Президент і його команда поміркованих реформаторів програла, неприємно, хоча не критично. План створення стабільної пропрезидентської реформаторської коаліції навряд чи вдасться реалізувати за рахунок мажоритарників. Однак можливостей для маневру досить багато, і президентська команда вміє вести складні переговори. Подивимося.

4. Громадянське суспільство (як завжди, під цим терміном ми розуміємо активну частину суспільства) в цілому виграло. Значна кількість активних і безкомпромісних реформаторів, що вийшла з Майдану, з громадянського суспільства, сьогодні опинилася в Раді -- по списках Самопомочі, БПП та НФ. Жаль, що частина, яка йшла з Громадянською Позицією, не пройшла. Але в цілому результати громадянського суспільства вражаючі.

Pekar_4.jpg

 

Валерій Пекар

Громадський діяч, співзасновник громадянської платформи «Нова Країна»

 

На мій погляд, цими чотирма обмежується перелік стратегічних суб'єктів політичного процесу. Є ще Коломойський, але він виграв в будь-якому випадку, за це можна не переживати.

Україна в цілому беззаперечно виграла. Дивіться самі:

1. Вибори відбулися, попри війну. Вони були чистішими, ніж усі попередні;

2. Антиукраїнські сили отримали поразку. Комуністи зникли з політичного поля;

3. Парламент буде досить мозаїчним, представляючи широкий спектр політичних уподобань і запобігаючи надмірній концентрації влади;

4. Популісти набрали менше, ніж могли;

5. В цілому, всі старі політичні сили, навіть "майданівські", потроху здають позиції. Натомість нові набирають. Оновлення йде.

Ми хочемо все й одразу. Хотіти не заборонено, але так не буває. Процес має інерцію. І так прогрес досить великий. Виборець сказав своє слово, і це добре слово.

Оценка материала:

5.00 / 3
Результати виборів на користь громадянського суспільства 5.00 5 3
Колонки / Колонки / Блоги
27.10.2014 2001
Еще колонки: Колонки / Блоги