НОВИНИ ДНЯ: Саміт миру у Швейцарії: Портников попередив про "пастку" Китаю для України  Секретар РНБО України назвав умови для перевороту проти Путіна  Україна зможе бити за лінією фронту: Норвегія обіцяє значну кількість F-16 із найновішим озброєнням  Синоптик прогнозує заморозки в Україні: де та коли буде "мінус"  Секретар РНБО відповів на заклик США не бити по НПЗ в Росії  Весна дійшла до піку і повернула на зиму: які сюрпризи готує погода  Зливи з грозами, а у Карпатах до 0 градусів: прогноз погоди на тижденьвсі новини дня
Політика
Росія
26.01.2015 6218

Москва зацікавлена паралізувати європейський газовий ринок заради зростання цін - експерт

Заявивши про створення так званою ЛНР власної авіації, терористи можуть уразити газопровід «Уренгой-Помари-Ужгород», зупинивши цим подачу газу в Європу.

«Не варто виключати сценарій, коли ватажки терористів в угоду кремлівського керівництва, нанесуть авіа удари по інфраструктурі газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород», що зупинить подачу газу до Європи», - вважає Наталія Слободян, директор Департаменту енергетики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД)».

Так експерт оцінила наслідки створення ЛНР власної авіації, про що терористи заявили сьогодні.  Н.Слободян називає таку заяву надзвичайно тривожним сигналом для керівництва нашої країни та світової спільноти. «Війна переходить в іншу стадію протистояння та вимагає не політико-економічних, а військово-безпекових інструментів протидії», - говорить вона.
Бойова авіація в руках терористів, коли Росія формально ними не керує, але, водночас, всі дії терористичних лідерів сфокусовані на геополітичних інтересах Білокам’яної,  несе високий рівень небезпеки для Європи та України. Посилаючись на військові дії  на українській території, Москва може відмовитись постачати газ іншими національними  газопроводами «Союз» та «Прогрес», що паралізує європейський газовий ринок, а утворений дефіцит вуглеводню спровокує ріст цін.
«Північний потік» залишиться єдиним надійним шляхом постачання енергоресурсу до Європи», - додає експерт. - Не виключено, що питання «Південного» або «Турецького потоку» набуде нового звучання та актуальності». Тому, на її думку, сьогодні український уряд повинен привести у повну боєготовність сили протиповітряної оборони, звернутись до держав НАТО з проханням про підтримку тощо.
Загалом, Н.Слободян вважає, що, посилаючись на військові дії  на українській території, Москва може відмовитись постачати газ іншими національними  газопроводами «Союз» та «Прогрес», що паралізує європейський газовий ринок, а утворений дефіцит вуглеводню спровокує ріст цін.
Оцінюючи ж обстріли та виведення із ладу енергетичної інфраструктури міста Щастя, експерт зазначає, що бойовики прагнуть паралізувати функціонування міста, спровокувати руйнування енергетичної інфраструктури та унеможливлення відновлення останньої.  Такі дії змусять мирних мешканців покидати місто, що розширить як площу, так і можливості атак з боку терористів. Не виключеним також є сценарій перенесення активності бойових дій в район міста Щастя.
Н.Слободян не виключає також небезпеку диверсійних  ударів бойовиків по енергетичній інфраструктурі Маріуполя з метою знеструмити місто, зупинити роботу промислових підприємств, вивести із ладу теплогенерацію та перетворити Маріуполь «на другий Алчевськ» у традиційно холодному для України лютому місяці. Таким чином, в створюється ситуація хаосу, якою керує Росія. Енергетичний параліч зупиняє роботу підприємств Металургійний комбінат ім.Ілліча, Азовсталь, Азовмаш та змушує населення покидати місто, що сприяє просуванню бойовиків уздовж азовського узбережжя. «До кордону з Кримом лишається 280 км, - констатує експерт, - Держава зобов’язана посилити контроль за стратегічними об’єктами енергетичного комплексу, особливо в частині протиповітряної оборони».

 

Оценка материала:

3.00 / 3
Москва зацікавлена паралізувати європейський газовий ринок заради зростання цін - експерт 3.00 5 3
Політика / Росія
26.01.2015 6218
Еще материалы раздела «Росія»