НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
26.02.2015 6781

Податкові зміни можуть знищити ОСББ і ЖБК в Україні

Норми нового Податкового кодексу України свідчать про початок боротьби проти ОСББ, що фактично означає боротьбу з громадянським суспільством.

 

Річ у тім, що у змінах до Податкового кодексу, які набули чинності 1 січня 2015р., у переліку неприбуткових організацій відсутні ОСББ та ЖБК. Це означає, що відтепер ОСББ та ЖБК, які раніше були неприбутковими організаціями, будуть змушені платити податки на загальних підставах. На них буде поширена загальна система податкової звітності, яка не відповідає суті їх діяльності, а отже паралізує роботу органів управління ОСББ та ЖБК, призведе до масового звільнення з посад голів правлінь та бухгалтерів (більшість з яких виконують обов’язки на безоплатних громадських засадах). Ці зміни, особливо впроваджені у короткі терміни, неминуче призведуть до накладання штрафів за неподання чи неправильне складання звітності, і зрештою – до колапсу в ОСББ та ЖБК країни. Нові правила оподаткування фактично унеможливлюють існування ОСББ залишаючи монополізм та ґрунт для корупції в житлово-комунальній сфері.

Згідно з оновленим кодексом, оподаткуванню підлягатимуть доходи вищезазначених організацій, включаючи внески співвласників багатоквартирних будинків на капітальний ремонт і заходи з енергоефективності в їхніх будинках. Фактично, це означає вилучення державою частини коштів, які співвласники добровільно акумулюють для цільового спільного використання.

Така ситуація зупинить впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирному житловому фонді, адже саме аналоги ОСББ у країнах ЄС та США були рушійною силою у впровадженні заходів з енергозбереження у багатоквартирних будинках.

Законопроект №1892 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій" , який підтримано ініціативою «Реанімаційний пакет реформ», може відвернути цю загрозу - він повертає ОСББ і ЖБК до переліку неприбуткових організацій. Критично важливо прийняти його до кінця звітного періоду (31 березня 2015р.)

Олена Бабак, народний депутат України, співавтор законопроекту 1892, зазначає: «У діяльності ОСББ немає ознак комерційної діяльності. Так, поточні внески мешканців можуть перевищувати поточні витрати, але це не можна трактувати як прибуток, це ресурс для ремонту будинків тощо. Отже, немає підстав для віднесення ОСББ та ЖБК до переліку платників податків».

«Реалізація законопроекту №1892 не потребує додаткових коштів, вона фактично повертає попередній стан речей. Реалізація положень проекту усуне негативні наслідки виключення ОСББ і ЖБК з переліку неприбуткових організацій, забезпечить їх подальше належне функціонування та попередить наростання соціальної напруги в суспільстві», - зазначаєВікторія Погорєлова, голова правління ОСББ «Мотор», член Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків при Кабінеті Міністрів України.

Голови ОСББ та громадських об’єднань з усієї країни звернулися з телеграмами та листами до Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана із закликом прийняти законопроект №1892 у найкоротший строк та запобігти знищенню ОСББ та ЖБК.

 

 

Оценка материала:

3.00 / 2
Податкові зміни можуть знищити ОСББ і ЖБК в Україні 3.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
26.02.2015 6781
Еще материалы раздела «Суспільство»