НОВИНИ ДНЯ: Кому потрібно хвилюватися в Кабміні: політолог — про кадрові перестановки найближчим часом  Військові аналітики про російську ракету "Циркон": бойову задачу не виконує  Гуцульська росівниця: як приготувати давно забуту страву української кухні  Які свята у квітні 2024 року: як працюватимуть і відпочиватимуть українці  На тлі потепління. Синоптики попередили, де до кінця робочого тижня пройдуть дощі  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьманивсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
01.07.2021   Канада   Reuters, BBC, AFP,

49 за Цельсієм: аномальна спека в Канаді

Понад 100 людей у Канаді померли через безпрецедентну спеку, що накрила західну частину країни. Температура в провінції Британська Колумбія продовжувала зростати чотири дні поспіль і у вівторок в одному з містечок досягла позначки в 49,5 градуса Цельсія.
В одному лише Ванкувері (найбільшому місті провінції) з п'ятниці зареєстровали 130 смертей в результаті теплових ударів. Більшість померлих - літні люди та люди з хронічними захворюваннями.
Очільник Британської Колумбії Джон Хорган заявив, що ця місцевість ще ніколи не переживала такої спеки. За його словами, з жахливими наслідками цієї аномалії зіштовхнулися як окремі сім'ї, так і цілі спільноти.
У містечку Літтон, де спека особливо виснажлива, встановлено вже третій абсолютний рекорд температури для всієї Британської Колумбії: у неділю стовпчик термометра на місцевій метеостанції піднявся до позначки в 46,6 градуса, у понеділок - 47,5 градуса, а у вівторок у другій половині дня перевалив за 49 градусів. Востаннє перед нинішньою тепловою хвилею температура повітря перевищувала позначку в 45 градусів у провінції Саскачеван у липні 1937 року. Попередній рекорд у Британській Колумбії встановлений у тому ж таки Літтоні в 1941 році.
У зв'язку з надзвичайною ситуацією в провінції закрилися багато установ, зокрема школи та дитсадки. Медики попереджають, що дані щодо загиблих поки що не остаточні. В Канаді на виклики часто спершу виїздить поліція, тому медичні висновки про причини смертей робляться з великим запізненням.
"Я працюю в поліції вже 15 років і ніколи ще не мав справи з такою кількістю раптових смертей за такий короткий проміжок часу", - каже Стів Едісон з містечка Літтон. За його словами, люди приїздять відвідати своїх літніх родичів і знаходять їх мертвими.
До багатьох населених пунктів на заході Канади влада спрямувала додаткові сили поліції. Жителі намагаються не виходити зі своїх домівок без крайньої потреби, але в Канаді будівлі рідко оснащені кондиціонерами, адже зазвичай літня температура повітря не перевищує 30 градусів. Місцева влада активно встановлює на вулицях тимчасові фонтани та поливальні системи. Також відчиняються так звані центри охолодження - порожні міські приміщення з кондиціонерами, де люди можуть просто полежати на тонких матрацах.
Канадські метеослужби закликають підготуватися до подібної ситуації жителів провінції Альберта, Манітоба, Саскачеван і Північно-західні території. Екстремально високі температури зачепили і північно-західне узбережжя США. Звідти також надходять повідомлення про померлих.
Експерти вважають, що через кліматичні зміни світ все частіше буде мати справу з подібними явищами, хоча й визнають, що кожен окремий метеорологічний випадок важко пов'язати з глобальними змінами клімату.
"Важливо розуміти, що спека, яку зараз переживає Канада, і яка, вірогідно, досягне й Британії - ніщо у порівнянні з тим, що очікує деякі країни світу, що розвиваються", - попереджає Тім Палмер, професор в галузі фізики клімату і співробітник програми Оксфордського університету з моделювання кліматичних змін. - Їм загрожують не лише високі температури, але й рівень вологості, за якого людський організм просто не здатен виживати. Важливо розуміти, що це неминуче станеться, і продумати, як ми будемо допомагати таким країнам".
Спека над західними районами Канади та США спричинена статичним куполом гарячого повітря та високого тиску - від Каліфорнії до арктичних територій.

Під центри охолодження переоблаштували складські приміщення

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
передовая, архитектура, праздники, история, туризм, #Євромайдан, Киевщина, Війна, автомобили, животные, карантин, Верховная Рада, столкновения, Порошенко, показы, ВСУ, Путин, Майдан, НАТО, авиация, протесты, пандемия, живопись, экология, Новый Год, фотография, женщины, пейзажи, корабли, уикенд, природа, учения, полиция, Динамо, фестивали, спорт, ДСНС, Крым, обстрелы, Одесса, соревнования, Китай, Львів, Киев, коронавирус, технологии, пляжи, общество, Нацгвардия, зима, Сергей Смоленцев, юмор, фотоподборки, митинги, солдат, Шахтер, Дмитрий Дятлов, мода, портрет, традиции, ЗСУ, фотопроект, Польша, Бахмут, суд, мир, Зеленский, сборная Украины, политика, Александр Зубко, Россия, дети, парады, путешествия, футбол, искусство, визиты, пожары, церковь, терроризм, люди, музыка, акции, Карпаты, фотоконкурсы, выборы, самолеты, дизайн, стихийные бедствия, марш, город, оккупация, США, выставки, военная техника, ВМС, Донбасс, медицина, война, культура

Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36