НОВИНИ ДНЯ: Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочатку  Фінансовий гороскоп на квітень 2024 року  В Україні у четвер прогнозують потепління до +20°  Лукашенко зламав версію Путіна про "втечу" терористів до України  Загроза наступу РФ на Харків: місцевий депутат про сили РФ у Бєлгородській та Курській областях  Синоптики потішили прогнозом погоди в Україні: наскільки потеплієвсі новини дня
 Богдан Куделя 16.11.2012 8320

Президент МБО «Добробут громад» Віктор Терес: «Навчальна ферма для селян – це стартовий майданчик для поліпшення добробуту в родині, регіоні, країні»

Однією з найважливіших подій 2012 року для сільського господарства Україні експерти з питань аграрних питань називають відкриття першої в Україні кооперативної навчальної молочної ферми.

Це - перший досвід створення унітарного підприємства об’єднанням сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, з найбільш сучасними практиками господарювання. Сама ферма є прикладом ферми європейського типу середнього розміру на 60 голів. Ідеальна модель для розбудови фермерства на селі, впровадження реальної політики підтримки національного виробника. Підприємство слугуватиме навчальною базою для власників особистих селянських господарств, що прагнуть збільшити поголів’я ВРХ та обсяги виробництва молока, трансформуючись у ферми сімейного типу, наслідуючи досвід Канади та Європи, як у Дніпропетровському регіоні, так і в інших регіонах України. Селян будуть навчати ефективному виробництву якісного молока та іншим ефективним методам господарювання (якісні корми, годівля, утримання, доїння тощо).

Ферму відкрито у Покровському районі Дніпропетровської області в рамках проекту «Кооперативна навчальна ферма та послуги», який передбачає фінансування на загальну суму близько 1,8 млн євро.

Проект є наглядним прикладом ефективної співпраці влади, бізнесу та благодійних організацій, де плідно співпрацюють «Екосистем фонд Данон», Данон Україна, CIDA/SOCODEVI, а також Міжнародна благодійна організація «Добробут громад» (її коротка англомовна назва - Heifer-Ukraine).

Одним з головних донорів проекту стала організація Хейфер Інтернешенл (США). Місія цієї організації – робота з громадами для подолання голоду та бідності з турботою про Землю, що базується на підході до сталого розвитку – «не даруй рибу, а даруй вудку». Вона полягає у впроваджені проектів, які допомагають дрібним виробникам, об’єднавшись, отримати худобу, насіння, саджанці, а також сільськогосподарське обладнання, а на додачу до них – необхідні знання й навички.

Які саме проекти впроваджуються за такими принципами в Україні? Зокрема, у Дніпропетровській області? Про це – ексклюзивне інтерв’ю з Віктором Тересом - президентом Міжнародної благодійної організації «Добробут Громад» (Heifer-Ukraine), яка є співвиконавцем міжнародної програми, заснованої «Хейфер Інтернешенл».

Пане Вікторе, Ви неодноразово підкреслювали, що проект «Кооперативна навчальна ферма» є одним з найважливіших проектів, що реалізуються, за Вашої допомоги, в Україні. Чому саме?

Віктор Терес: Тому, що саме цей проект став принципово новою, більш масштабною сходинкою нашої діяльності в Україні й продовженням багатьох інших проектів підтримки дрібних виробників на селі шляхом розвитку обслуговуючої кооперації та ланцюгів доданої вартості продукції, орієнтованих на виробника й на підвищення якості продукції. З одного боку, кооперативна молочна ферма є прикладом ефективного господарювання в сучасних умовах, показником якості. Тобто працююче сучасне підприємство створене на основі найбільш сучасних технологій. А з іншого – своєрідним тренажером, навчальним полігоном для членів СОКів – учасників кооперативного об’єднання, на якому всі охочі зможуть навчитися, як привнести добробут не тільки в свою родину, але й в регіон та країну в цілому. Селяни будуть отримувати на тренінгах теоретичні знання, і тут же закріплювати їх на практиці на власних фермах сімейного типу, на розбудову яких надаватимуться мікрокредити для ремонту існуючих або створення нових міні-ферм сімейного типу. Це відповідає нашій філософії та запланованій стратегії розвитку, а полягає вона в тому, щоб допомогти підвищити спроможність якомога більшій кількості сільських родин.

Уявіть собі, що тільки у двох районах області реалізація цього проекту дозволить підвищити доходи більш ніж 1100 селянським родинам у найбільш віддалених районах, роботу в яких знайти, як ви знаєте, непросто. Окрім того, це дозволить надалі ефективно сприяти розвитку сільськогосподарського виробництва на рівні особистих селянських та фермерських господарств у Дніпропетровській області, згуртуванню громад та розвитку громадянського суспільства. В рамках цього проекту вже розпочато будівництво мережі міні-ферм сімейного типу в Покровському, Апостолівському та Новомосковському районах області.

Що саме Ви «передаєте в дар», та які умови його отримання?

Віктор Терес: У наших проектах в дар передаються рослини, тварини, обладнання, навички та знання. Якщо більш детально, то «в дар» передаються корови, коні, свині, вівці, качки, бджолосім’ї, і навіть, каліфорнійські черв’яки. З рослин – саджанці суниці, полуниці, порічки, смородини, насіння картоплі тощо. Все передається безкоштовно, але з умовою здійснення подальшої передачі отриманого приплоду (насіння) іншій селянській родині. Таким чином, одна родина стає донором для іншої. Окрім того, вже напрацьовано механізм передачі дару обладнання, що надається через сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи для спільного використання родинами учасників проекту. Отримавши обладнання, кооперативи зобов’язуються накопичувати кошти на спеціальному рахунку кооперативу. Цей рахунок використовується виключно для накопичення відрахувань на відновлення обладнання. Коли відповідну суму накопичено, СОК має право використовувати ці кошти на капітальний ремонт або придбання нового додаткового обладнання. Це дає змогу кооперативу залучати нових членів, що в свою чергу збільшує кількість родин, що отримують допомогу. Певні послуги, започатковані кооперативами, раніше ніким не надавались у сільській місцевості, хоча на них є високий попит. Це не лише послуги для виробництва сільгосппродукції й заготівельно-збутові послуги, але й вивезення сміття, постачання газу, прання, ремонту, тощо.

Наразі ми активно залучаємо до виконання проектів бізнес та владу. Таке партнерство сприяє реалізації більш масштабних та соціально значущих проектів. На сьогодні ми підтримуємо три таких проекти. Два з них реалізуються саме у Дніпропетровській області. Це проекти «Розвиток молочарських кооперативів в Україні» та «Кооперативна молочна ферма», що впроваджуються партнерами – компанією «Данон Україна», Міжнародною благодійною організацією «Добробут Громад» (Heifer-Ukraine), Дніпропетровською обласною громадською організацією «Сільськогосподарська консультаційна служба» (ДОГО «СКС») за підтримки «Екосистем фонд Данон», «Хейфер Інтернешенл» (США), Канадської Агенції міжнародного розвитку (CIDA) та Дніпропетровської обласної влади. Це інноваційні і найбільш масштабні проекти з розвитку молочного сектору в Україні.

Які ще проекти виконуються у Дніпропетровській області? Та що саме отримали селяни в рамках «передачі дару»?

Віктор Терес: Існує два проекти, що реалізує безпосередньо МБО «Добробут громад», та інші, які ми підтримуємо у партнерстві з іншими структурами.

Наразі безпосередньо МБО «Добробут громад» впроваджує в Покровському районі області наступні проекти: «Підвищення добробуту власників ОСГ Червоний Лиман через розвиток органічного овочівництва та впровадження екологічних методів землеробства», в селі Олександрівка того ж району проект «Допомога в розвитку скотарства та свинарства» і проект «Підвищення добробуту сільських родин с. Андріївка Покровського району Дніпропетровської області» в с. Андріївка.

В рамках проекту, що спрямований на розвиток органічного овочівництва члени місцевої громади отримали 3250 кг картоплі. Додатково надано більш ніж 220 л органічних добрив та засобів захисту рослин. Також за проектом надавалося насіння огірків, помідорів та капусти. В с. Олександрівка та с. Андріївка членам кооперативів надано 72 свиноматки. Ще 40 свиноматок вже передані в дар від родини до родини, що подвоїло кількість учасників проектів.

Щодо корів, то більшість з них ми надаємо в рамках впровадження наших партнерських проектів. Загалом, безкоштовно їх отримають близько 300 селянських родин області. Загальна кількість корів, що вже було передано в Дніпропетровській області членам кооперативів та на кооперативну ферму складає 169, включаючи 20 нетелей переданих в дар від родини до родини (приплід жіночої статі від отриманих тварин).

Якщо докладніше про партнерські проекти, то це, зокрема, проект «Розвиток молочарських кооперативів в Україні» - це інноваційний соціальний проект, покликаний об'єднати понад 3000 родин – дрібних сільгоспвиробників – шляхом створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОК) на території Херсонської, Кіровоградської, Запорізької, Полтавської, Дніпропетровської областей та АР Крим. Також в рамках проекту сім’ї членів кооперативів отримали високопродуктивних свиней для забезпечення урізноманітнення джерел доходів, а родини, що мають не менше чотирьох корів, отримали сучасні доїльні апарати, які дозволяють не тільки скоротити час і полегшити процес доїння, а й істотно підвищити якість молока. Всі учасники проекту проходять тренінги з раціонального догляду за тваринами, органічного землеробства та основ бізнес-планування.

Саме у Дніпропетровській області проект розвивається найбільш динамічно. Наразі реалізація проекту вже дозволила підтримати розвиток та надати обладнання для заготівлі та контролю якості молока в кооперативах Покровського та Апостолівського районах. Членами кооперативів вже стали 600 сімей. На базі СОК «Добробут Андрїївки» створено демонстраційні ферми сімейного типу для реплікації такої моделі в усіх регіонах України.

Чому вони реалізуються саме на базі Дніпропетровської області?

Віктор Терес: Тому, що саме ця область створює для їх впровадження найбільш сприятливі умови. МБО «Добробут громад» почав перші проекти в області ще у 2007 році. Потім нам вдалося долучити до підтримки існуючих й створення нових СОК наших партнерів – компанію «Данон» й CIDA/SOCODEVI разом із Дніпропетровською сільськогосподарською дорадчою службою. Ці проекти також активно підтримала влада – як організаційно, так і фінансово.

Тому закономірно, що саме ці фактори стали головними чинниками у позитивному прийнятті рішення партнерів щодо реалізації проекту «Кооперативна навчальна ферма та послуги» саме на Дніпропетровщині.

Передача нетелей – вперше запліднених молоденьких корівок — справжнє свято для селянської родини. Ми в цьому переконалися на церемонії передачі перших 55 корівок селянам Андріївки Покровського району ще у 2011 році. А звідки взагалі виникла така ідея – передачі дару?

Віктор Терес: Практика «передачі дару» є унікальною – люди, які отримали тварину в дар, мають «передати в дар» перший приплід жіночої статі або її рівноцінний еквівалент від наданої тварини іншим родинам, які потребують допомогу. «Передача дару» створює естафету, яка охоплює ще більшу кількість людей, а головне - вчить людей допомагати одне одному, не залишатися байдужим до чужого горя і отримувати задоволення від того, що сам отримав прибуток, і ще когось витягнув зі злиднів. Насправді це саме та конкретна допомога, результати якої ти бачиш на практиці. Вона допомагає людям не зачерствіти в нашому досить жорсткому та прагматичному світі.

А почалось все з того, що засновник Хейферу Ден Вест, роздавав сухе молоко на території зруйнованої другою світовою війною Іспанії, марно намагаючись зупинити голод, та думав, що повинен бути якийсь кращий вихід. Тоді й з’явилась ідея надання корів за умови передачі дару, а потім і інших тварин, розсади, навичок та знань — як це вдало виростити, зберегти, реалізувати. Завдяки цьому люди мають шанс ефективно розвивати своє господарство, отримувати прибутки, надавати дітям освіту, підтримувати здоров'я, покращувати умови життя.

Які перспективи подальшого співробітництва МБО «Добробут громад» з Дніпропетровським регіоном? Рік тому підписано Меморандум про співпрацю між Дніпропетровською обласною державною адміністрацією, Дніпропетровською обласною радою, Міжнародною благодійною організацією «Добробут громад» (Heifer-Ukraine) та Дніпропетровською обласною громадською організацією «Сільськогосподарська консультаційна служба» (ДОГО «СКС»), що представляє дорадчу службу, яка підтримується Канадською Агенцією міжнародного розвитку (CIDA) та SOCODEVI. Проект розвивається відповідно до цього документу?

Віктор Терес: Так. Коли ми побачили зацікавленість і те, що слова не розходяться зі справами, ми пішли на підписання меморандуму. Меморандум передбачає виділення коштів та надання іншої підтримки сторонами на проекти подальшого розвитку молочарських кооперативів та їх об’єднання; а також створення та розвиток підприємства (ферми) з виробництва молока, заснованого об’єднанням сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів у Дніпропетровській області. При цьому, загалом Меморандумом передбачено виділення фінансової підтримки СОК на закупівлю обладнання, зокрема сільськогосподарської техніки для кооперативів та їх об’єднання. Всі зобов’язання в рамках цього документу виконуються. Оскільки чинні проекти успішно виконуються, можливий подальший розвиток співпраці з областю в рамках розширення проектів, що вже існують та започаткування нових.

На Дніпропетровщині за ініціативою ряду громадських організацій створено «Громадську платформу впровадження земельної реформи». Спільна мета – об’єднати прихильників та противників земельної реформи, які розуміють, що реформа неминуча та хочуть спільно створити ефективний механізм мінімізації ризиків для різних груп населення під час проведення реформи. Її діяльність активно підтримує обласна влада. Яке ваше ставлення до такої ініціативи?

Віктор Терес: Земля для селянина — це набагато більше, ніж просто знаряддя для отримання прибутку. Це основне, що годує селянина, і для нього дуже важливо бути на ній господарем, вміло, турботливо і ефективно і з любов’ю її використовувати. Тому земельне питання для селянина є надзвичайно актуальним. Думаю що Громадська платформа впровадження земельної реформи є важливим інструментом для моніторингу, обговорення та спільного вирішення проблем й представники об’єднань дрібних виробників будуть брати активну участь у такому об’єднанні.

Чому ви змінили назву організації з «Хейфер Проджект Інтернешнл» на МБО «Добробут громад»? Чому була обрана саме ця назва?

Віктор Терес: Ця назва краще сприймається в Україні. Ми взяли цю назву саме тому, що вона відображає основну місію нашої діяльності. Від добробуту в громаді до добробуту в країні. На жаль, цей шлях не простий, довгий і не дає моментального результату. Але саме він закладає міцний фундамент, на якому виросте нове покоління успішних, впевнених в собі, обізнаних господарів нашої землі, які дадуть можливість нашій Україні розквітнути і стати сильною, заможною, успішною державою.


Довідка

Відкриття кооперативної навчальної ферми відбувається в рамках проекту «Кооперативна навчальна ферма та послуги». Цей проект передбачає фінансування на загальну суму близько 1,8 млн євро. Проект впроваджується партнерами – Міжнародною благодійною організацією «Добробут Громад» (Heifer-Ukraine), компанією «Данон Україна», Дніпропетровською обласною громадською організацією «Сільськогосподарська консультаційна служба» (ДОГО «СКС») за підтримки «Екосистем фонд Данон», «Хейфер Інтернешенл» (США), Канадської Агенції міжнародного розвитку (CIDA) та Дніпропетровської обласної влади.

Для новозбудованої ферми була закуплена з Австрії перша черга корів - 60 голів голштинської породи, ще стільки ж буде закуплено згодом. Придбане обладнання для кормозаготівлі , яке буде використовуватися не лише для забезпечення потреб ферми, але й для надання послуг членам СОК, що входять в об’єднання «Господар». Серед цих послуг – культивація землі, заготівля силосу, сінажу, концентрованих кормів та інше. Для цього окреме приміщення переобладнане під склад сільськогосподарської техніки та кормів для худоби. На базі створеної ферми буде діяти навчальний клас, де планується проведення тренінгів з ефективного виробництва якісного молока та інших методів господарювання.

Оценка материала:

5.00 / 2
Президент МБО «Добробут громад» Віктор Терес: «Навчальна ферма для селян – це стартовий майданчик для поліпшення добробуту в родині, регіоні, країні» 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
 Богдан Куделя 16.11.2012 8320
Еще материалы раздела « Ринки та компанії»