Життя та Стиль
Суспільство
12 фактів про карпатську бринзу
Бринза - є одним з основних продуктів харчування для жителів гірського краю. Цим видом сиру славляться українські Карпати.
Та чи все ви знаєте про бринзу?
Тож чи знали ви що:
1. В українську мову слово "бринза" прийшло з румунської, і означає "сир" взагалі.
2. Бринзу почали виробляти одночасно з появою скотарства. Тобто традиція готувати бринзу дуже давня і сягає своїм корінням у той час, коли в Карпатах почали випасати овець.
3. Бринза – обов'язковий інгредієнт для більш як 30 страв, наприклад, з нею готують банош та салати. Розсольний сир дуже люблять жителі регіону Верховина.
4. У бринзі сконцентрована життєдайна енергія понад 60 лікарських трав, якими харчуються вівці, кози та корови на пасовищах Карпат.
5. Так традиційно склалося, що у літній період виробництвом бринзи займаються чоловіки на полонинах. А рецепт сиру передають з покоління в покоління.
6. Сформований у головку або кружало і відділений від сироватки, сирний згусток називають Будз. Потім його поміщають у розсіл.
7. Споживання бринзи позитивно впливає на організм. Наприклад, бринза на рівні з чорницею (верховинською яфиною) покращує зір та мікрофлору шлунку, додає енергії та бадьорості.
8. Солоний сир збагачує організм кальцієм та іншими мінералами, підвищує імунно-захисні функції.
9. Бринза покращує загальний тонус організму і сприяє підвищенню потенції чоловіків. тому цей сир в Карпатах ще називають "гуцульська віагра".
10. Бринза - традиційний сувенір, який обов'язково везуть туристи з українських Карпат.
11. Бринза - один з нечисленних харчових продуктів, що має свій гастрономічний фестиваль - Гуцульська бринза, який проводять у місті Рахів.
12. Схожий до бринзи за смаковими властивостями та технологією виробництва - грецький сир фета.