НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
24.05.2019 1247

Зустріч Зеленського з представниками IT-бізнесу. Очікування vs реальність

Наталія Микольська, екс-заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі: Сьогодні в Кремнієвій Долині з декількома успішними українськими стартапами з цікавістю переглянули перший виступ Президента Володимира Зеленського на IForum щодо його бачення інноваційної України.


Переглядали, плануючи наступну конференцію з питань України в Стенфорді та Кремнієвій Долині у 2020 році. Ми дуже надихнулись супер-успішною першою конференцією та панеллю «Технології та інновації: зростайте Ваш бізнес з Україною», які провели менше двох тижнів тому.
Що чекають почути від Президента?
Насамперед, його візію інноваційного розвитку Україну. А саме ідеї, логічної конструкції образу бажаного майбутнього для нашої держави. І ця візія хоча б на 5 років його президенства, а бажано на 10 чи навіть на 20.
Його бачення стану розвитку інновацій та технологій зараз. Як йдеться у моїй улюбленій пісні: «Де ми є, хто ми є?» .
Невідкладні кроки і стратегічні, які він може зробити в межах своєї компетенції.
Що він очікує від бізнесу, бізнес-асоціацій, громадського сектору. Яка інформація, консультації чи ініціатива потрібні. Який формат майбутньої системної роботи з бізнесом.
Що почули і побачили?
З 18 хвилин виступу – 12 хвилин розповіді середовищу IT бізнесу про винахід друкарського пресу, розробки Massachusetts Institute of Technology, приклади роботизації, приклад діджиталізації Африки, статистику щодо ефекту впровадження технологій на економіку і звинувачення попередників...
Цифрові документи, реєстри на блокчейн, кімната як в Apple, яку треба зробити разом, відновлювальна енергетика і інфраструктура для електромобілів та безпілотників.
Використання двічі англійського слово з коренем f@ck та часто «бла-бла-бла». Чи це думаючи чомусь, що всі в секторі використовують лайливі слова, чи це показуючи своє відмінне володіння англійською?
Ну і ось на 15 хвилиній дійшли до нашої візії – «країна в смартфоні». А ще пан Президент започатковує ініціативу «Ліфт». Можливо, це і цікаві проекти. Проте, на жаль, мені так і не вдалось зрозуміти про що йдеться за 3 хвилини. І це ж, я сподіваюсь, не візія?
UPD. Про невтручання правоохоронних органів в роботу техкомпаній і вилучення серверів підтримую. Тому чекаю кандидата на посаду Голови СБУ.
Маю визнати, що сама презентація і картинки, були досить непогані.
Чому так?
Не знаю, але можливо, все ж таки команді розповісти пану Президенту, що український IT сектор – це не фішечка, а мега-успішна галузь української економіки. Що Україна – це не Африка.
Чому Україна не Африка?
3.4% в ВВП України, третій за обсягами експортний сектор з валютною виручкою майже 2 млрд. доларів США, лідерами в ІТ-аутосорсингу в Європі.
Український IT бізнес – це успішні 4 тисячі компаній (80% малий і середній бізнес) та 160 тисяч висококваліфікованих інженерів.
Українські компанії працють зі світовими лідерами Google, Oracle, Microsoft, Intel, Cisco, Netcracker.
Це понад 100 R&D-центрів міжнародних технологічних компаній.
Це понад 2000 стартапів, які працюють в галузях від програмного забезпечення для бізнесу до штучного інтелекту.
Це два юнікорни – Bitfury та GitLab
Це – Allset, Augmented Pixels, Depositphotos, Grammarly, Invisible.Io, MacPaw, People.Ai, Petcube, Readdle та багато інших.
А що ж там чиновники, крім того, що вчаться вимовляти слово «діджиталізація»?
Напишу коротко про експорт.
Що варто було б почитати «Експортну стратегію України» на 5 років та проект «Експортної стратегії для сектору IT», документи, які розроблялись спільно з бізнесом за міжнародною методологією та за участі міжнародних експертів. Якби команда пана Президента ознайомилась, як мінімум би мали розуміння статусу кво та аудиторію перед якою вони виступали. А ще б побачили, які є проблеми в галузі і потенційні шляхи їх вирішення, що вже було зроблено урядом для цього.
Якби команда пана Президента ознайомилась з урядовими напрацюваннями – відкрила багато цікавого для себе: від торговельних місій, навчальних курсів, виставок, інвестиційних та експортних конференції…
І де ж цей Елон Маск?
Видається мені, що, на жаль, пане Президенте, з таким підходом і виступами, не матимете Ви навіть зустрічі з Елоном Маском, крім екскурсії заводом TESLA. А про те, щоб почати з ним перемовини про заводи з виробництва TESLA, чи то, як Ви сказали – про можливість «може домовитись» про його Міністерську посаду в Уряді не варто і думати.
Тому, так як і у випадку з цитатою Президента Рейгана в інавгураційній промові – працюйте з фактажем, працюйте з бізнесом та експертами (не лише «домашніми»), аналізуйте напрацювання, які вже є.
PS. Для критиків: представників команди в той час Новообраного Президента на конференцію запрошували. На жаль, вони не приїхали.
Автор: Наталія Микольська

Оценка материала:

5.00 / 1
Зустріч Зеленського з представниками IT-бізнесу. Очікування vs реальність 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
24.05.2019 1247
Еще материалы раздела « Ринки та компанії»