<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
29.04.2020 993

Володимир Володимирович і Володимир Олександрович домовитись таки не змогли

Зараз про це вже, мабуть, ніхто й не пам'ятає, але після історичної зустрічі в Парижі між Зеленським і Путіним в рамках "нормандського формату", сторони прийшли до цілого ряду домовленостей, які мали б стабілізувати ситуацію на Донбасі. А згодом привести й до повного врегулювання конфлікту. Тоді ж сторони запевнили, що зустрінуться знову через чотири місяці, щоб продовжити плідну роботу.

Настрій після зустрічі лідерів був піднесений. По-перше, бо багато українців боялись здачі своїм президентом інтересів країни - чого не відбулося. По-друге, після кількарічного простою, запрацював головний переговорний майданчик по Донбасу. Президентська команда позиціонувала це як неабиякий успіх, а Володимир Олександрович заговорив, що вибори на окупованих територіях можуть відбутись вже цієї осені. А де вибори, там і кінець війни.

Що ж, нормандський саміт був на початку грудня, тому в кінці квітня ми сміливо можемо підбивати перші підсумки. Далі 5 пунктів, які вважаю найбільш значимими.

1) Домовились: повне припинення вогню на Донбасі до кінця 2019 року
Маємо: в 2020-му обстріли не припиняються. На частині ділянок помітна ескалація. З початку року в зоні ООС загинули вже півсотні українських військових

2) Домовились: обмін за принципом "всіх на всіх"
Маємо: відбулось два обміни. З полону бойовиків повернули 96 українців. В списках ще 200 осіб

3) Домовились: розведення військ на трьох ділянках
Маємо: сторони не змогли узгодити жодної нової ділянки. На тих відрізках фронту, що були розведені раніше, відновились обстріли

4) Домовились: відкриття нових пунктів пропуску через лінію розмежування
Маємо: жоден новий КПВВ не запрацював

5) Домовились: розширення мандату ОБСЄ(24/7)
Маємо: СММ ОБСЄ заявляє про постійні перешкоди, що ускладнює роботу навіть в рамках вже існуючого мандату

Думаю, висновки очевидні: з одного боку видихнути можуть ті, хто вважали, що Зеленський кинеться виконувати волю Кремля за будь-яку ціну. Результати вказують на те, що Володимир Володимирович і Володимир Олександрович домовитись таки не змогли. Хоч в Парижі і вирішили про це дипломатично промовчати. З іншого боку: ніяких виборів, а відтак і закінчення війни, про що Зе!команда чомусь за інерцією продовжує говорити, в жовтні точно не буде. Як не буде в видимій перспективі й нової зустрічі президентів.

Та й таке. Вирішив підсумувати, щоб не виникало ілюзій, наче дипломатичне рішення по конфлікту буксує через коронавірус. Проблема точно не цьому. Як відомо, епідемія Covid-19, на відміну від війни між Україною та Росією, річ тимчасова.

Автор: Левко Стек, журналіст

Оценка материала:

5.00 / 1
Володимир Володимирович і Володимир Олександрович домовитись таки не змогли 5.00 5 1
Колонки / Колонки / Блоги
29.04.2020 993
Еще колонки: Колонки / Блоги