<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптики дали прогноз на 16 червня в Україні  Лукашенко таємно передав Азербайджану зброю перед війною з Вірменією — Politico  На вихідних погода в Україні почне змінюватися   На вихідних в Україні дощитиме майже в усіх областях  Перед вихідними в Україні знову задощить, - прогноз  Синоптикиня попередила, де найближчим часом пройдуть інтенсивні дощі та де вже 14 червня буде спека +31 градус  Дощі не припиняються: синоптик розказав, де та коли в Україні литимевсі новини дня
Бізнес
Економіка
14.05.2020 1484

Трудові мігранти вважають за краще перечекати пандемію в Польщі, адже мають роботу – дослідження

Переважна більшість іноземців, передусім українців, які працюють у Польщі (85%), воліє під час пандемії коронавірусу залишатися в цій країні, головним чином – з огляду на можливість далі працювати і заробляти (55%). Про це свідчать результати соціологічного дослідження «Іноземний працівник у Польщі в період пандемії», проведеного компанією EWL S.A. та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету.

Дослідження показало, що іноземні працівники у Польщі відчули негативний вплив пандемії коронавірусу. Більше половини трудових мігрантів зіткнулася зі зменшенням кількості годин праці (61%), а понадь чверть була змушена змінити галузь працевлаштування (27%). Проте загалом більшість іноземців (72%) під час епідемії почуваються в Польщі в безпеці. Лише 13% закордонних працівників вважає, що безпечніше в період пандемії – в їхніх рідних країнах.

Серед аргументів, які схиляють заробітчан до певернення на батьківщину під час епідемії коронавірусу, переважає бажання бути якнайближче до своєї родини (33%). Варто зазначити, що майже 2/3 респондентів ніщо не переконує до повернення до рідної країни під час пандемії.

Якщо говорити про підтримку з боку власної держави, то першочергові очікування трудових мігрантів стосуються полегшення перетину кордону під час в’їзду до своєї країни (54%) та допомоги в поверненні додому (46%).

Варто підкреслити, що майже 2/3 працевлаштованих у Польщі іноземців (63%) планують під час пандемії скористатися автоматичним продовженням терміну дії дозволів на перебування і працю в Польщі, яке запропонував польський уряд.

«Сьогодні, у зв’язку з поступовим відновленням виробництва та  відкриттям сільськогосподарського сезону, в Польщі все більше відчувається нестача робочих рук, - коментує дослідження президент EWL S.A. Анджей Коркус. - Іноземці підтримують польський ринок праці та систему соціального забезпечення, а їхній внесок у розвиток польського ВВП у 2014—18 роках оцінюється у приблизно 11%. Тому важливо, щоб нинішня ситуація не спричиняла кризу, викликану відсутністю тих, хто виїхав з Польщі і не зможе чи не захоче повернутися».

Соціологічне дослідження «Іноземний працівник у Польщі в період пандемії» було проведене 9-15 квітня 2020 року компанією EWL S.A., Фондом підтримки мігрантів на ринку праці «EWL» та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету.  Методом CAWI (Computer Assisted Web Interview) було опитано 600 іноземців (переважно з України), які працюють у Польщі.

Ознайомитися із електронною версією дослідження можна за посиланням: www.ewl.com.pl

Оценка материала:

5.00 / 1
Трудові мігранти вважають за краще перечекати пандемію в Польщі, адже мають роботу – дослідження 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
14.05.2020 1484
Еще материалы раздела «Економіка»