<
НОВИНИ ДНЯ: Макрон готовий обговорити ідею використання ядерних боєголовок для "захисту ЄС"- ЗМІ  "Харків – сакральна мета Путіна": генерал-лейтенант ЗСУ розповів, чи здатна РФ захопити місто  Щоб не тріскала й довго стояла: секрети випікання паски, про які ви не знали  День вишиванки 2024 року: коли, історія, українські традиції  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Майже пів мільйона: Британія шокувала втратами російської армії у війні в Україні  Рецепт овочевого салату з огірком, болгарським перцем, морквою та гострою заправкоювсі новини дня
Політика
Світ
31.01.2021 526

Світлану Тихановську висунули на Нобелівську премію миру

Президент Литви Гітанас Науседа висунув одну з лідерок білоруської опозиції Світлану Тихановську на Нобелівську премію миру.

Про це сама Тихановська написала в Twitter. Вона додала, що разом з нею на цю премію висувається весь білоруський народ.

"Це чудовий вияв солідарності з Білоруссю і визнання нашої мирної боротьби за свободу, яка надихає весь світ з серпня минулого року", - підкреслила Тихановська.

За інформацією агентства AFP, на Нобелівську премію висунуті всі три лідерки білоруської опозиції - окрім Тихановської, ще Марія Колесникова і Вероніка Цепкало.

Раніше Світлані Тихановській та іншим представникам білоруської опозиції присудили премію Європейського парламенту "За свободу думки", яка називається на честь радянського фізика і дисидента Андрія Сахарова. Вручення цієї нагороди відбулося в Брюсселі 16 грудня 2020 року.

На Нобелівську премію миру цього року претендує також рух за громадянські права Black Lives Matter ("Життя чорних мають значення", BLM).

Кандидатів на Нобелівську премію миру можуть висувати депутати парламентів і члени урядів різних країн світу, ректори та професори університетів, попередні володарі премії, а також колишні і чинні члени і радники Нобелівського комітету.

Заявки приймаються до кінця січня. Потім оргкомітет премії миру назве короткий список претендентів на нагороду. Лауреат Нобелівської премії миру стане відомий в листопаді. У 2020 році цією премією нагородили Всесвітню продовольчу програму ООН.

Оценка материала:

5.00 / 1
Світлану Тихановську висунули на Нобелівську премію миру 5.00 5 1
Політика / Світ
31.01.2021 526
Еще материалы раздела «Світ»