<
НОВИНИ ДНЯ: Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Переговори з Росією можливі: Кулеба назвав дві головні умови  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  Паска, панетоне, коломба: головні відмінності великодньої випічки  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацює  Рецепт легендарної паски від Дарії Цвєк: це щось неперевершеневсі новини дня
Життя та Стиль
Афіша
16.02.2021 603

В «Головній темі» порадили, як уберегтися від електронних аферистів

Під час карантину українці стали частіше розраховуватися картками. А винахідливі злочинці навчилися красти з них гроші лише одним дотиком - за допомогою банківського терміналу. В суспільно-резонансному проєкті «Головна тема» з Оленою Кот на каналі «Україна» розповіли, як захистити свої гроші від шахраїв.

5db2f37026ed1_golovna_tema_16.02.21

Експерт із цифрової безпеки Павло Бєлоусов рекомендує, по-перше, поставити ліміт на зняття коштів із картки. Щоб система просила підтвердження паролем, навіть якщо у вас хочуть списати хоча б гривню.

По-друге, він запевняє - гаманці із захистом карток реально працюють. І не треба купувати дорогих, підійдуть і найдешевші - за 100 гривень. Але є дешевший варіант - захисний чохол для картки за 10 гривень. Або просто обмотати банківську картку у звичайну фольгу.

Але, якщо гроші з картки таки зникли і ви підозрюєте, що їх міг поцупити саме шахрай із переносним терміналом - одразу звертайтеся до банку! Адже такі пристрої не можна придбати просто так.

«Для цього треба мати ФОП чи юридичну особу, щоб зареєструвати термінал. Тому в такому разі банк проводитиме розслідування і поверне гроші», - зазначив Павло Бєлоусов.

Кожний такий термінал реєструють на конкретну особу, тож поліція зможе швидко знайти аферистів.

Та інколи злочинцям, щоб заволодіти електронними грошима, не потрібна ні ваша картка, ні сам телефон. Вони легко можуть на відстані зламати сім-карту, до якої прив’язана банківська картка. Аби цього уникнути, експерт радить прив’язати свою сім-карту до паспорту. Так, якщо інша людина захоче зробити дублікат чужої сім-картки, їй потрібно буде показати паспорт власника зі схожою фотографію.

А ще краще завести окрему сім-картку, яка буде використовуватись для банківських рахунків. І головне - нікому не кажіть про цей номер телефону.

Та якщо ви часто щось купуєте в інтернеті, експерт радить зробити для цього окрему банківську картку. І не тримати на ній багато коштів. Лише перед покупкою поповнювати рахунок на потрібну суму. 

Оценка материала:

5.00 / 1
В «Головній темі» порадили, як уберегтися від електронних аферистів 5.00 5 1
Життя та Стиль / Афіша
16.02.2021 603
Еще материалы раздела «Афіша»