<
НОВИНИ ДНЯ: Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  Україна збільшує випуск дронів дальньої дії. У WSJ розповіли подробиці  Салат із редиски з яйцем та огірком: рецепт простої та корисної страви  В Україні пануватиме суха і тепла погода: прогноз погоди на 1 травня  Вдома дешевше? У скільки українцям обійдеться паска на свято  Армія РФ готується до наступу: в ISW оцінили, які напрямки оберуть окупанти  Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європівсі новини дня
Бізнес
Економіка
24.02.2021 620

Німецька Wintershall Dea зупинила фінансування "Північного потоку-2"

Німецька компанія Wintershall Dea завершила інвестиції в проєкт "Північний потік-2". У звіті компанії за четвертий квартал і 2020 рік зазначається, що подальше фінансування не планується.

Про це повідомила ексзаступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль, яка у "Нафтогазі" відповідає за суди з "Газпромом" і Російською Федерацією.

"Перша «ластівка» від учасників консорціуму «Північного потоку-2»: німецька компанія з видобутку природного газу і сирої нафти Wintershall Dea, яка є однією із п’яти учасників проекту, заявила про завершення фінансування ПП2 через санкції США. Компанія вклала у проект 730 млн євро, про що йдеться у її річному звіті. Подальші виплати не плануються", - зазначила Зеркаль.

Вона нагадала, що у липні 2020 року польський антимонопольний регулятор UOKiK офіційно оштрафував "Газпром" за ненадання інформації щодо будівництва ПП2 на суму близько 57 млн доларів. Пізніше, у жовтні, UOKiK наклав загальний штраф на учасниць проекту в розмірі 100 млн доларів, а на "Газпром" - в розмірі 7,6 млрд доларів, зобов’язавши припинити контракти з фінансування "Північного потоку-2".

"А все чому? Бо у 2017 році, незважаючи на відсутність згоди на створення спільного підприємства, шість компаній-учасників консорціуму «Північний потік-1» уклали ниизку угод про фінансування «Північного потоку-2». Сьогодні ринок газу розвивається дуже активно. Інвестиції за останні роки в інші трубопроводи, термінали для імпорту LNG та інтерконектори в Європі вже забезпечили достатньо поставок для задоволення енергетичних потреб Європи. Економічної доцільності у ПП2, як би не було шкода визнавати Кремлю, немає", - написала Зеркаль.

"Чекаємо рішення інших учасників консорціуму. Пора виходити", - додала вона.

Оценка материала:

5.00 / 1
Німецька Wintershall Dea зупинила фінансування "Північного потоку-2" 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
24.02.2021 620
Еще материалы раздела «Економіка»