<
НОВИНИ ДНЯ: Ринок нелегальних сигарет може досягнути половини ринку: експерт назвав умову  Фінансовий гороскоп на червень 2024 року  В Україні у перші дні літа очікується спека з дощами і грозами  Мобілізація священників: чи є відстрочка або бронювання, цікаві деталі  В Україні підняли тариф на світло: як зміняться суми у платіжках вже влітку  Ексклюзивний прогноз погоди на червень: місяць буде жахливим  Німеччина надасть Україні черговий пакет військової допомоги на 500 млн євро: що туди увійдевсі новини дня
Бізнес
Економіка
25.02.2021 488

80% малого бізнесу незадоволені економікою – дослідження

Більшість представників малого бізнесу – 80% – оцінюють поточну економічну ситуацію в країні як несприятливу для ведення підприємництва.

Про це свідчать дані дослідження "Індекс очікувань малого бізнесу", опублікованого Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА) у рамках проєкту Unlimit Ukraine.

Показник індексу настроїв малого бізнесу становить 2,38 балів із 5 можливих, що є найгіршим показником за всю історію дослідження з 2017 року, підкреслюють в ЄБА. Минулого року показник індексу становив 3,07 бали.

В ЄБА зазначають, що на даний момент тільки 24% підприємців задоволені поточним станом справ у своєму бізнесі. Минулого року таких було 42%.

Повністю незадоволені станом справ – 58% (29% минулого року).

Тільки 27% респондентів очікують поліпшення справ у своєму бізнесі протягом наступних шести місяців (59% минулого року). 52% очікують погіршення.

Половина представників малого бізнесу не планує збільшувати штат і піднімати зарплату. Тільки 18% будуть наймати додатковий персонал, а 23% – збільшать зарплату працівникам.

Головними причинами песимістичних очікувань підприємці називають низьку купівельну спроможність населення, вплив карантинних обмежень, податкове навантаження і фіскальний тиск.

На думку представників малого бізнесу податкова сфера найбільше потребує змін на краще (погодилися 31% респондентів).

Згідно з дослідженням, кожен п'ятий підприємець готується взяти кредит у 2021 році. Однак, 64% впевнені, що брати кредит в Україні важко або взагалі неможливо.

Що стосується впливу пандемії на малий бізнес, то 58% респондентів відзначили зменшення кількості замовлень, 18% були змушені переглянути бізнес-модель і шукати нові напрямки.

Тільки 3% збільшили рівень продажу і відкрили нові ринки збуту, а 14% не помітили впливу коронавірусу на свою діяльність.

Оценка материала:

5.00 / 1
80% малого бізнесу незадоволені економікою – дослідження 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
25.02.2021 488
Еще материалы раздела «Економіка»