<
НОВИНИ ДНЯ: Навіщо Китаю заморожування російсько-української війни: політолог звернув увагу на цікавий момент  Макрон радить французам не обирати до парламенту ультралівих та ультраправих, - AP  Шольц про ідею Путіна щодо "перемир'я": ті, хто вірять, явно передивилися Russia Today  Червень в Україні завершиться спекою, - прогноз  Спека до +31: Гідрометцентр розповів про погоду на Київщині 28 червня  Коли наступить перемога у війні: українці назвали терміни та умови  Температура підвищується: де 28 червня в Україні буде найспекотнішевсі новини дня
Бізнес
Економіка
04.03.2021 593

Українки відкривають бізнес замість трудової міграції. Дві історії успіху

Ми продовжуємо розповідати про те, як українці створюють власний бізнес замість того, щоб їхати на заробітки.

Журналісти дізналися про дві історії успіху: Тетяни Овінникової – колишньої журналістки, яка заснувала ретро-бар в історичному районі Києва, та Еліни Бут, що разом з чоловіком зважилася відкрити кав'ярню.

Журналістику на власний бізнес Тетяна змінила тільки з другої спроби. Спочатку шила сумки на замовлення, а тепер приймає гостей в затишному барі. Свій невеличкий заклад Тетяна називає "інтелігентною рюмочною". Ретро-інтер'єр бару вона вигадала і втілила в життя самостійно – цікаві речі підбирала на блошиних ринках.

Щоб відкрити бар в старому кварталі столиці, Тетяна мусила брати в борг у друзів, тому що банки відмовляли в кредитах через прописку на окупованій території.

"У мене луганська прописка. Луганськ в окупації. Тут я знімаю квартиру, тому я неблагонадійна людина, на думку банківської системи", – говорить Тетяна.

Її бар витримав вже два локдауни. І хоча прибуток невеликий, Тетяні вистачає на оренду житла і поступову виплату боргів.

А ось Еліна Бут з чоловіком відкрили свою кав'ярню в Переяславі прямо між локдаунами. Мрія про власний бізнес виникла спонтанно, коли Еліна гуляла з дитиною і захотіла смачної кави.

"Подумала: а чому я сама не можу продавати смачну каву?" – ділиться Еліна.

Знімати приміщення вони з чоловіком почали таємно від батьків. Поки робили ремонт, Еліна малювала всі ескізи, а чоловік займався безпосередньо роботами. Всі меблі в їхній кав'ярні зроблені власними руками.

Як варити смачний напій, навчила невістка, а кавову машину взяли в оренду. На все витратили приблизно 60 тисяч гривень.

"Уже в перші місяці у нас був прибуток. Я отримувала зарплату, і ми на неї жили. Ми в плюсі, але чи відбили всю суму, можна буде точно сказати через рік", – говорить Еліна в новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

Її робочий день триває по 12 годин, але жінка не скаржиться. Каже: це зовсім інше відчуття, коли сам собі господар. Зараз Еліна планує розширити асортимент, зробити літній майданчик і нарешті оформити вивіску.

Але й Еліна в Переяславі, і Тетяна в Києві нарікають, що через карантин складно заробити на розвиток бізнесу.

А початківців попереджають про терпіння. Великих прибутків від маленького бару чи кафе швидко чекати не слід. 

Оценка материала:

5.00 / 1
Українки відкривають бізнес замість трудової міграції. Дві історії успіху 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
04.03.2021 593
Еще материалы раздела «Економіка»