<
НОВИНИ ДНЯ: Україна може зіткнутися із тиском, щоб продемонструвати успіхи на фронті до виборів у США – FT  Рецепт зеленого борщу зі щавлем  Українців чекає більше сонця: якою буде погода з понеділка, 29 квітня  Стало відомо, коли перші F-16 з пілотами з'являться в Україні  Захід "прорвало" з допомогою Україні: все про зброю на мільярди, далекобійні ракети, ППО та хто ще вагається  В Україні 28 квітня подекуди дощитиме, вдень до +25°  10 найпопулярніших університетів України, куди всі рвуться вступитивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
25.03.2021 505

Анна Панова дала поради, як не стати жертвою онлайн-маніпуляцій

З 22 березня в Україні проходить Європейський тиждень цифрової грамотності, мета якого – підвищити рівень обізнаності суспільства про цифрову освіту. Відома ведуча новин «Сьогодні» на каналі «Україна» Анна Панова, яка є прихильницею дотримання цифрової гігієни, розповіла, як відрізнити інформацію в мережі від фейків та маніпуляцій.

5da5ce08b9384_25.03.21

Перша порада від телеведучої – звертайте увагу на емоційне забарвлення інформації.

«Фейки - завжди створені так, що несуть в собі емоцію. Якщо ви відчуваєте обурення/гнів/страх, зробіть паузу і поверніться до цієї новини пізніше», - зазначила Анна Панова.

По-друге, завжди оцінюйте джерело інформації. Перевіряйте, чи це солідне інформагентство чи «сміттєвий» сайт, авторитетний блогер чи бот з трояндою на аватарці. Робіть висновки і звертайтеся до першоджерела. Вибирайте надійні джерела інформації.

За словами ведучої, ефективним помічником при оцінюванні інформації є Google.

«Якщо хтось постить, скажімо, «штраф за порушення карантину підвищили до 200 тисяч гривень» - забийте ключові слова в Google і дізнайтеся, правда це чи ні. Так само в Google можна перевіряти фотографії, якими вас намагається шокувати маніпулятор. Може, це моторошне фото 10-річної давності і не про Україну зовсім?» - розповіла телеведуча.

Також Анна радить розвивати критичне мислення і вагатись в тому, що читаєте. А ще застерегла користувачів соціальних мереж не поширювати інформацію без впевненості у її достовірності.

«Не впевнений - не натискай «репост». Кожен з нас відповідальний за ту інформацію, яку поширює в інтернеті. Бездумним репостом ви можете мимоволі зіграти на руку чиїйсь інформаційній хвилі або посіяти паніку на рівному місці. Будьте усвідомлені!» - закликала всіх Анна Панова.

Оценка материала:

5.00 / 1
Анна Панова дала поради, як не стати жертвою онлайн-маніпуляцій 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
25.03.2021 505
Еще материалы раздела «Суспільство»