Життя та Стиль
Особисті фінанси
В Україні почали продавати ранні овочі
Ціни на молоді овочі шокують українців – 55 гривень за кіло свіжої редиски та стільки ж за кабачки нового врожаю. Близько 50 гривень просять і за молоду картоплю. До того ж не ясно, чи безпечно купувати такі продукти – чи немає в них високого вмісту нітратів. За словами медиків, ТОП-3 найнебезпечніших молодих овочів – саме редис, кабачки і картопля.
Наш Георгій Маринов зробив контрольну закупку редису і молодої картоплі в супермаркеті, а кабачків на ринку. Ціни, до речі, приблизно однакові і в магазині, і «з рук». Овочі він перевірив на «хімію» спеціальним приладом. Результати виявилися такими: магазинні картопля і редис в нормі (до 250 мг нітратів), а ось у кабачків з ринку показник перевищений майже удвічі.
І справа тут, швидше за все, саме у місці покупки. На відміну від супермаркетів, на базарі документи про вміст шкідливих речовин перевіряють лише умовно.
А медики попереджають – без спеціальної обробки овочі з нітратами можуть бути дуже небезпечними.
«Це порушення роботи шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи. Це дійсно токсичні ураження», – говорить терапевтка Мар'яна Селюк у новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».
Щоб уберегти здоров'я, лікарі радять утримуватися від покупки домашніх овочів нового врожаю ще як мінімум кілька тижнів.