НОВИНИ ДНЯ: "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  Салат із сиром, яблуками та горіхами: швидкий рецепт  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Мобілізація в Україні: кого з жінок можуть призвати за новим законом  Мобілізація по-новому: чи зроблять тепер недійсними паспорти ухилянтів  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
Бізнес
Економіка
20.04.2021 1314

12 врожаїв на рік без землі та сонця. Що таке сіті-ферми і як це працює в Україні

Класичні ферми з безкрайніми полями поступово відходять у минуле. Тепер у світі бум вертикального фермерства, яке ще називають "сіті-фермерством". І Україна не стала винятком. Наші поля втомлюються від промислових культур. Та й на сам урожай впливають численні непередбачувані чинники, починаючи від погоди і закінчуючи поведінкою фермера.

607d88cf3a62d_20.04.21_1

Ще в 2017 році брат Ілона Маска Кімбал запустив проєкт міського городництва. Запатентована ним технологія передбачає вирощування овочів і зелені в контейнерах площею 30 кв. м з вертикальними системами поливу і спеціальним освітленням. Щотижня в них збирають до 23 кг листових овочів. А на полив витрачається лише 30 л води на день.

Вертикальні ферми споживають на 95% менше води, ніж звичайні теплиці, і можуть бути будь-якого формату – від 30 до кількох тисяч "квадратів". Їх часто розміщують у занедбаних шахтах або гаражних контейнерах.

Журналісти знайшли таку ферму в Одесі. Її господар Іван Воробйов веде сіті-фермерство вже дев'ять років. Свою ферму він облаштував у приміщенні, в якому робили церковні куполи. Спочатку там були тільки голі стіни, навіть без даху. Тепер з'явилася і покрівля, і опалення, і спеціальна агросистема.

На 150 кв. м Іван вирощує 25 культур одночасно. Головний профіль – пророщені горох і соняшник, щавель, рукола та їстівні квіти. Покупці – місцеві супермаркети і ресторани. Врожай на день – 40-50 кг.

"Приміщення начебто 150 квадратних метрів, а якщо рослини всі розкласти на землі, то це приблизно як 1000 квадратних метрів поля. (...) Зелень стоїть на стелажі всього 4-5 днів. Тобто оборот дуже швидкий", – говорить сіті-фермер у новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

Урожай вирощує за допомогою гідропоніки, тобто без ґрунту, з використанням спеціальних речовин. Сонце замінюють світлодіоди. Тому за електроенергію Іван платить по 1000 доларів щомісяця. Але це не проблема – все окупається.

Капіталовкладення фермер підраховував так:

"Зробити ферму на 40 кв. м "під ключ" – 2000 доларів. Вона може в день вирощувати 15 кг зелені. А 15 кг зелені за день по 10 дол./кг – це, грубо, 150 доларів на день, 4500 доларів на місяць. Тобто оборот на місяць вже перевищує вкладення".

Свою технологію вирощування Іван розробив самостійно. Фермою він може керувати дистанційно – за допомогою смартфона. І це додаткова економія. Крім того, не доводиться витрачатися на захист посівів від бур'янів і комах, адже на фермі немає відкритого ґрунту.

Іван створив сіті-ферму на власні кошти. Хоча, як каже президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, наше законодавство передбачає підтримку таких проєктів. Правда, грошей на її реалізацію немає:

"У законі прописано, що фермам можуть надаватися субсидії державою до 50%. Але я не пам'ятаю жодного такого випадку. Хоч цей закон і був прийнятий років 10 тому, ніхто не використовував цю норму. Адже крім того, що це прописано в законі, треба, щоб у бюджеті були передбачені кошти. А їх немає".

Головний плюс сіті-фермерства – вирощувати овочі можна увесь рік. Цей факт перетворює невеликий бізнес на перспективну технологію для всього людства.

Оценка материала:

5.00 / 1
12 врожаїв на рік без землі та сонця. Що таке сіті-ферми і як це працює в Україні 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
20.04.2021 1314
Еще материалы раздела «Економіка»