<
НОВИНИ ДНЯ: Дощі чи сонце? Синоптики розповіли, якої погоди чекати в Україні на Великдень  США хочуть дати фінансову допомогу Україні в кредит, але його можуть списати  Приготування домашньої ковбаси зі свинини до Великодня: смакота на святковий стіл  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Генсек НАТО відреагував на потребу України в ППО  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Сильні заморозки накриють Україну: де буде "мінус" всі новини дня
Бізнес
Технології
22.04.2021 2997

Марсоход Perseverance впервые произвел кислород на Марсе

Работа аппарата MOXIE может когда-нибудь помочь астронавтам жить за пределами Земли.

Марсоход успешно использовал свой инструмент MOXIE для генерации кислорода из тонкой марсианской атмосферы с преобладанием углекислого газа, продемонстрировав технологию, которая может помочь астронавтам дышать и запустить ракеты, которые доставляют их домой на Землю.

Запуск MOXIE произошел во вторник (20 апреля), всего через день после того, как Perseverance  наблюдал за другой эпической вехой - первым полетом на Марс вертолета Ingenuity.

“Это важный первый шаг в преобразовании углекислого газа в кислород на Марсе“, - заявил Джим Рейтер, помощник администратора Управления космических технологий NASA. “У MOXIE есть над чем поработать, но результаты этой демонстрации технологии многообещающие, поскольку мы приближаемся к нашей цели - однажды увидеть людей на Марсе“.

MOXIE размером с тостер (сокращение от «Mars Oxygen In-situ Resource Utilization Experiment») производит кислород из углекислого газа, вытесняя окись углерода как отходы. Процесс преобразования происходит при температуре около 800 градусов по Цельсию, поэтому MOXIE изготовлен из термостойких материалов и имеет тонкое золотое покрытие, предотвращающее излучение потенциально опасного тепла наружу в корпус Perseverance.

b054d57fc4ae621e1940a4ce3f2cbaf0

Команда MOXIE прогревала прибор в течение двух часов, а затем заставляла его выдавать кислород на час. По словам представителей NASA, MOXIE произвел 5,4 грамма кислорода за это время, чего достаточно, чтобы астронавт мог свободно дышать в течение 10 минут.

Эта первая попытка не довела MOXIE до максимума; он может генерировать около 10 граммов кислорода в час. В конечном итоге инструмент может достичь таких уровней, поскольку команда планирует провести еще около девяти запусков в течение одного марсианского года (около 687 земных дней). 

По словам представителей NASA, эти испытания будут разделены на три этапа. Первый этап - проверка и определение характеристик прибора, а второй - оценка работы MOXIE в различных атмосферных условиях. На третьем и заключительном этапе “мы будем раздвигать границы“, - сказал в том же заявлении главный исследователь MOXIE Майкл Хехт.

Расширение диапазона, вероятно, потребует тестирования новых режимов работы или добавления “новых этапов, например, прогона, в котором мы сравниваем операции при трех или более различных температурах“, - добавил Хехт, работающий в обсерватории Haystack Массачусетского технологического института.

Сама MOXIE не может производить достаточно кислорода, чтобы иметь значение для будущих исследований. Например, для запуска четырех астронавтов с поверхности Марса, вероятно, потребуется около 7000 кг ракетного топлива и 25000 кг кислорода, заявили представители NASA. (Ракетное топливо состоит из топлива и окислителя, который помогает ему гореть.).

Но гораздо более крупные преемники MOXIE потенциально могут стать отличными помощниками в исследованиях, позволяя астронавтам Марса не зависеть от дорогостоящих и нечастых пополнений запасов с Земли, заявили официальные лица агентства.

Оценка материала:

5.00 / 1
Марсоход Perseverance впервые произвел кислород на Марсе 5.00 5 1
Бізнес / Технології
22.04.2021 2997
Еще материалы раздела «Технології»
  • За безпечне користування Windows 10 із 2025 року потрібно буде платити За безпечне користування Windows 10 із 2025 року потрібно буде платити

    Microsoft вже оголосила, що підтримка Windows 10 закінчиться 14 жовтня 2025 року. Після цього для безпечного користування операційною системою потрібно буде щороку платити.

  • Науковий прорив: вчені наблизилися до створення синтетичного життя Науковий прорив: вчені наблизилися до створення синтетичного життя

    Такий прорив дає можливість вченим вивчити найбільш ранні еволюційні стадії життя.

  • ТОП-10 Медіа У Сфері Бізнесу: Рейтинг Найпопулярніших Сайтів В Україні За 2023 Рік ТОП-10 Медіа У Сфері Бізнесу: Рейтинг Найпопулярніших Сайтів В Україні За 2023 Рік

    Про останні інновації та новини у сфері бізнесу, поради стосовно шляхів пошуку фінансів, про монополії, інвестиції, експорт та інші спеціалізовані теми можна прочитати на сторінках медіа про бізнес. В Україні налічуються десятки різноманітних сайтів, де журналісти відслідковують поточну ситуацію і публікують актуальні новини у даній сфері, експерти дають сотні порад, створюють рейтинги, бізнес-кейси та відео.

  • Альтернатива Twitter. Соцмережа Bluesky стала доступною для всіх Альтернатива Twitter. Соцмережа Bluesky стала доступною для всіх

    Після року закритого тестування Bluesky дозволила реєструватися всім. Раніше соцмережа допускала нових користувачів лише за допомогою коду-запрошення, щоб гарантувати, що технологія, яка підтримує мережу, зможе впоратися з трафіком.

  • Гідролокація та підводні дрони Гідролокація та підводні дрони

    Гідролокація та підводні дрони є важливими компонентами сучасних морських технологій, що знаходять застосування як у військових, так і в цивільних сферах. Гідролокація, яка використовує звукові хвилі для виявлення та визначення положення об'єктів під водою, є фундаментальною для підводної навігації, розвідки та мапування. В той же час, підводні дрони, здатні до самостійного виконання задач у водному середовищі, революціонізували підходи до дослідження океанів, оборонної стратегії та екологічного моніторингу. Ця стаття має на меті дослідити історію, технічні аспекти, а також сучасні застосування гідролокації та підводних дронів, з акцентом на їх використанні в Україні.