<
НОВИНИ ДНЯ: На вихідних в Україні дощитиме, на сході вдень до +22°  Коли у школах Києва продзвенить останній дзвоник: названа дата  Україна може почати отримувати кредитні кошти від США вже у другій половині 2024 року  Коли до України знову повернеться тепло: відповідь метеорологині  Кримському мосту приготуватися? Експерт назвав мету удару ЗСУ по Джанкою  Крига скресла: у США знову згадали про допомогу Україні – коли буде результат  Естонський генерал впевнений, що його країна здобула б перемогу у війні з Росієювсі новини дня
Політика
Україна
22.04.2021 823

В ОП мають намір ввести податок для олігархів

Офіс президента готує законопроект, що вводить податок для олігархів.

Про це повідомляє Економічна правда в четвер, 22 квітня.

Документ готуються внести на розгляд Верховної Ради після травневих свят. Від цих змін податкового законодавства розраховують отримати додаткові 50 млрд грн за рік.

Як сказано в матеріалі, одна з найпомітніших ініціатив завдає відчутного удару по Метінвесту Ріната Ахметова і Вадима Новінського. Йдеться про збільшення ренти на видобуток залізної руди. Таким чином розраховують отримати додатковий ресурс для бюджету обсягом 3 млрд грн. Якщо Рада підтримає ініціативу Мінфіну, вже з 1 липня 2021 року компанії галузі платитимуть ренту не від собівартості, а від ринкової ціни. При цьому буде застосовуватися ціна на руду з великим вмістом заліза - 62%.

Зокрема, пропонується встановити таку градацію розміру рентної плати:

  • якщо ціна менша за 65 дол. за тонну - 0,1%;

  • якщо ціна від 65 дол. до 85 дол. за тонну - 3%;

  • якщо ціна від 85 дол. до 120 дол. за тонну - 8%;

  • якщо ціна від 120 дол. до 150 дол. за тонну - 12%;

  • якщо ціна від 150 дол. до 180 дол. за тонну - 14%;

  • якщо ціна більша як 180 дол. за тонну - 16%.

Крім того, влада планує ввести і акцизний податок на продаж електроенергії з поновлюваних джерел енергетики. Розмір ставки податку ще обговорюється. Поки що пропонують від 3,2% до 40%.

Згідно з розрахунками Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), мінімальний рівень акцизу в 3,2% може принести більш як 1,5 млрд грн додаткових надходжень на рік.

Також у законопроекті хочуть застерегти і скасування пільги зі сплати земельного податку для підприємств гірничовидобувної галузі. Йдеться, зокрема, про компанії, які видобувають корисні копалини і розробляють родовища. Зараз підприємства цього сектора платять в бюджети місцевих громад лише 25% від ставки, яку місцеві ради встановлюють. Автори документа пропонують прибрати відповідну пільгу з Податкового кодексу.

Пропонуються і зміни, пов'язані зі сплатою акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів. 5% відповідного податку, що також йде в місцеві бюджети, зараз платять роздрібні торговці - кіоски і магазини, які продають сигарети. Законопроектом пропонується перевести це зобов'язання на великих гравців - виробників та імпортерів тютюнових виробів, таких як Philip Morris або Japan Tobacco International (JTI).

Нарешті, в ОП планують скасувати мораторій на індексацію нормативної грошової оцінки земель, від якої залежить розмір податків сільгоспвиробників та орендна плата за користування землею. Також може бути підвищена удвічі ставка єдиного податку для платників четвертої групи - сільгоспвиробників.

Оценка материала:

5.00 / 1
В ОП мають намір ввести податок для олігархів 5.00 5 1
Політика / Україна
22.04.2021 823
Еще материалы раздела «Україна»