<
НОВИНИ ДНЯ: "Нафтогаз" встановив ціну на газ для населення ще на рік: скільки потрібно платити  До України йде довгоочікуване потепління: коли температура підвищиться до +20°  ЗСУ після отримання допомоги від США можуть почати наступальні дії - військовий експерт  Залужний залишає Україну: все про нову посаду ексголовкома ЗСУ  Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять: роз'яснення МЗС  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
26.04.2021 613

Дорога та небезпечна: у «Ранку з Україною» експерти розповіли, чому не можна вживати ранню полуницю

«Золота» полуниця. Свіжа ягода вже почала з’являтись на полицях магазинів та на ринках. Але ціни на неї – кусаються. Продавці пояснюють це тим, що поки не сезон. У програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» ведучі Григорій Герман і Лілія Ребрик з’ясували, чи безпечна рання полуниця, навіть за високу ціну.

На полицях базарів і магазинів наразі можна зустріти вітчизняну тепличну полуницю чи ту, яку імпортували з інших країн: турецьку, іспанську та грецьку. Ціна на неї стартує від 200 гривень за кілограм. Проте головне питання навіть не в ціні, а в тому – чи безпечна вона.

«В Україні немає норм, які регулюють кількість нітратів у полуниці. До того ж, щоб ягода не зіпсувалась під час транспортування, перевізники хитрують і обробляють її хімікатами», – коментує нутриціолог Оксана Соколова в ефірі каналу «Україна».

Проте журналісти «Ранку з Україною» вирішили власноруч перевірити наявність нітратів у ранніх ягодах, допоміг у чому спеціальний тест, коштує який близько 100 гривень. А результат не змусив чекати.

«Ця полуниця містить нітрати. Тому людям зі слабким імунітетом, зі слабким здоров’ям, а також годуючим мамам, літнім людям і дітям такий продукт вживати не можна, – пояснює  нутриціолог. – Нітрати забруднюють кров, печінку і ми отримуємо отруєння».

А якщо дуже хочеться посмакувати улюбленою ягодою, то принаймні зробіть її безпечнішою.

«Слід вимочити полуницю чи будь-яку іншу ягоду протягом 30 хвилин. У процесі вимочування продуктів нітрати частково виходять. Для цього краще використовувати холодну фільтровану воду, можна додати трохи солі, адже сіль на себе перебирає ці шкідливі речовини», – пояснила експерт.

Та краще почекати сезонний врожай. Експерти запевняють: українська полуниця з’явиться у продажу вже наприкінці травня.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Дорога та небезпечна: у «Ранку з Україною» експерти розповіли, чому не можна вживати ранню полуницю 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
26.04.2021 613
Еще материалы раздела «Суспільство»