<
НОВИНИ ДНЯ: Україна здатна досягати потрібних цілей в тилу РФ зброєю власного виробництва – ISW  Рецепт сирного печива з горіхами  Стало відомо, які інструменти вирішення житлового питання будуть в новому законодавстві  На вихідних дощі та зливи в Україні триватимуть  Скільки українців підтримують введення військ НАТО до України: результати опитування  Традиційні великодні страви: що їли у світле свято наші предки і чому це не лише паска та яйця  Українцям розповіли про погоду у вихідні. Чи можна їхати на природу?всі новини дня
Бізнес
Економіка
01.05.2021 543

Запрацював новий механізм тарифів на комуналку

Сьогодні набув чинності закон про механізм встановлення тарифів на комунальні послуги. Впроваджуються публічні договори про постачання компослуг.

Документ вчора був опублікований у виданні Голос України.

Він набрав чинності наступного дня після оприлюднення. Однак норма закону про знаходження, за даними Державного земельного кадастру, прибудинкової території у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку вводиться у дію з 1 січня 2023 року.

Зі споживачами компослуг у приватному секторі і в багатоквартирних будинках, які не обрали модель організації договірних відносин, укладуть нові договори теплопостачання, постачання гарячої води, централізованого водопостачання тощо.

Передбачені диференційовані тарифи на транспортування та постачання теплової енергії (у залежності від наявності/відсутності центральних та індивідуальних теплових пунктів).

Споживачам повернуть кошти, закладені у тарифах постачальника на установку лічильників, у разі самостійного встановлення ними лічильників тепла. Закон вводить диференційовану оплату за воду і за тепло, в залежності від того, хто несе витрати по обслуговуванню лічильника.

У разі якщо на день набрання чинності законом власники багатоквартирного будинку відшкодували частину коштів на встановлення лічильників, сплативши виконавцю компослуги внески, а оператор зовнішніх інженерних мереж будівлі не встановив їх за рахунок цих внесків, то виконавець компослуги відшкодовує власникам будівлі фактично сплачену ними частину внесків за встановлення лічильників.

"Такі кошти відшкодовуються оператором зовнішніх інженерних мереж зокрема шляхом зарахування їх у рахунок зобов’язань власника (співвласників) будівлі перед таким оператором за послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання", - сказано у документі.

Порядок такого відшкодування встановлює Кабінет міністрів.

Закон дозволив доступ у житло виключно представникам газового оператора.

"Право доступу представника оператора газорозподільної системи чи іншого підприємства, з яким укладено договір з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, в житло, інший об'єкт нерухомого майна для технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в такому будинку", - вказано у документі.

А ось сам порядок такого доступу та наслідки його ненадання власником (співвласниками) цей закон пропонує встановлювати законодавством.

Оценка материала:

5.00 / 1
Запрацював новий механізм тарифів на комуналку 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
01.05.2021 543
Еще материалы раздела «Економіка»