<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні на вихідних вдень до 24° тепла, на півночі та сході - нічні заморозки  Поверх має значення? Як зекономити при покупці квартири в Києві  Мобілізація в Україні: стало відомо, що буде з чоловіками, які ухиляються від проходження ВЛК  У росіян справді є план захоплення Харкова чи Сум – командувач Сухопутних військ  Заморозки і антициклон Sven: синоптик розповіла про погоду на 4 травня в Україні  Шалені черги біля ТЦК Києва: в Міноборони озвучили альтернативу тривалим очікуванням  Україна має право завдавати ударів по території Росії західною зброєю — голова МЗС Британіївсі новини дня
Політика
Україна
07.05.2021 543

Венеціанська комісія підтримала законопроєкт Зеленського про відповідальність чиновників за брехню в деклараціях

Венеціанська комісія пропонує зобов’язати українських чиновників повторно подати декларації за 2020 рік, щоб уможливити покарання за недостовірні дані у них.

У Центрі протидії корупції повідомляють, що 6 травня Венеціанська комісія оприлюднила висновок щодо президентського законопроєкту №4651 про посилення відповідальності за недекларування, який був ухвалений депутатами у першому читанні 15 квітня.

Комісія назвала “прикрим” застосування нових посилених санкцій лише до наступного періоду подання декларацій. Водночас, експерти запропонували спосіб, у який справедливе та пропорційне покарання за недекларування може бути застосоване до раніше поданих декларацій за 2020 рік: “… принцип заборони зворотної дії закону в часі не перешкоджає законодавцю вимагати подання додаткової декларації за новими правилами пізніше цього року (або підтвердження дійсності вже поданої декларації). Нові положення Кримінального кодексу зможуть бути застосовані до цих “додаткових” декларацій”.

Також комісія підтримала всі зміни, які початково були запропоновані у поданому президентом законопроєкті, включно з відновленням ув’язнення як покарання за умисне неподання декларацій або неправдиві відомості від 4,5 млн грн.

"Венеційська комісія не вбачає у посиленні санкцій та поверненні санкції ув’язнення будь-яких суперечностей сумнозвісному Рішенню КСУ. Схвалення отримали й наслідки від посилення покарання – збільшення строків давності за цими правопорушення до 3 років", - сказано в повідомленні.

Крім того, експерти підтримали включення недекларування до переліку корупційних правопорушень, що не дозволить звільняти посадовців від відповідальності, покарання або застосовувати м’якіші санкції, ніж передбачені.

Оценка материала:

5.00 / 1
Венеціанська комісія підтримала законопроєкт Зеленського про відповідальність чиновників за брехню в деклараціях 5.00 5 1
Політика / Україна
07.05.2021 543
Еще материалы раздела «Україна»