НОВИНИ ДНЯ: 28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочатку  Фінансовий гороскоп на квітень 2024 року  В Україні у четвер прогнозують потепління до +20°  Лукашенко зламав версію Путіна про "втечу" терористів до України  Загроза наступу РФ на Харків: місцевий депутат про сили РФ у Бєлгородській та Курській областяхвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
14.05.2021 505

У «Ранку з Україною» дієтологиня розповіла про користь і шкоду щавлю

Тривалий час у багатьох країнах світу щавель сприймали як бур’ян, а от французи донині вважають, що в них є дві рослинні культури національного значення – морква і щавель. У програмі «Ранок з Україною», яка виходить у будні о 6:30 на каналі «Україна», Григорій Герман і Марія Мельник розповіли, у чому цінність щавлю, яка його ціна на вітчизняних ринках та кому його вживати не варто.

Щавель продається вже і на вітчизняних ринках. На прилавках він в основному домашній. І люди його активно скуповують, адже багатьом кортить поласувати зеленим борщем чи корисним салатом. Але крім салатів та супів – цю рослину навіть заварюють у чай. Взагалі у світі існує понад 150 видів щавлю, і росте він на всіх континентах, крім Антарктиди.

Коштує пучок щавлю наразі близько 10 грн, а його користь для організму людини надвелика.

«Взагалі щавель – це вітамінно-мінеральна бомба! В ньому містяться вітамін А, Е, вітаміни групи В, які відповідають за нервову систему. Вживання цієї рослини – це здоровий стан шкіри, волосся, нігтів, а ще – наш спокій», – поділилась дієтологиня Яна Кравченко в ефірі каналу «Україна».

Найбільше у рослині концентрація вітаміну С – він сприяє швидкому загоєнню ран, також цей елемент бере активну участь у формуванні імунного захисту, що неабияк актуально в період пандемії. Також ця рослина сприяє розрідженню крові та запобігає утворенню тромбів.

«За допомогою щавлю можна нормалізувати гемоглобін у крові. Щавель корисний при стоматологічних захворюваннях, наприклад, стоматитах. А також при лікуванні органів дихання, – коментує дієтологиня. – Крім того, це дуже низькокалорійний продукт – на сто грамів всього 20 кілокалорій – це зовсім ні про що».

Але навіть при низькій калорійності та високому вмісту вітамінів, щавлем можна нашкодити організму.

«Бажано не перевищувати денну норму. Рекомендовано не захоплюватись щавлем, не дивлячись навіть на те, що він такий корисний. Не слід вживати людям з подагрою, бо буде загострення, а також не рекомендовано вживати вагітним і тим, хто має серйозні проблеми з кишково-шлунковим трактом, виразки шлунку», – застерігає лікарка у програмі «Ранок з Україною».

А денна норма продукту для здорової людини – 100 грамів на добу.

До слова – як відрізнити, де молоденький щавель, а де вже старіший? Відповідь – по кольору! Що старша рослина, то вона від зеленого стає більш жовтуватою. При цьому у щавлі збільшується концентрація кислоти. Щоб зберегти цю вітамінну бомбу «вічно молодою», листя щавлю можна заморожувати.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
У «Ранку з Україною» дієтологиня розповіла про користь і шкоду щавлю 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
14.05.2021 505
Еще материалы раздела «Суспільство»