НОВИНИ ДНЯ: Коли прийде справжня весна. Птуха назвала день, з якого почнеться тепло  Країни Заходу недооцінюють Путіна: у Фінляндія заявляють про небезпеку  Млинці на сироватці: найбюджетніший рецепт традиційної страви  Вівторок в Україні буде холодним, дощів і мокрого снігу побільшає  Чи мають українці право проживати у Польщі після ануляції PESEL UKR: пояснення  Міноборони РФ змінило командувача ЧФ для захисту кораблів від ударів ЗСУ, - ISW  В Україні 19 березня переважатиме дощова та прохолодна погодавсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
18.05.2021 2023

Насколько реально заболеть повторно. Исследование иммунитета после ковида

Евгений Дубровский, врач-инфекционист: Неделю назад завершился 4-й этап исследования, которое длилось ровно год. 1-й и 2-й этапы уже опубликованы, 3-й уже прошел рецензию и готовится к публикации в редакции в ближайшее время. Но 4-й (не последний, конечно же) будет опубликован только спустя пару месяцев.

Такова доля всех научных работ – от момента завершения эксперимента до выхода в печать уходит много времени. Зачастую, когда работу уже можно прочитать на страницах официальных изданий, актуальность результатов заметно снижается. Потому, нарушая порядок исключительно в благих целях, вы видите результаты исследования сначала на платформе ФБ.

Коротко, о цели и задачах. Звучит очень просто: насколько длительный иммунитет после ковида? Защищает ли нас иммунная система от повторных заражений?

Иммунитет после ковида формируется комплексный: клеточный и гуморальный (антитела). Клеточный является основным и самым важным. Клеточный иммунитет проверить дорого и сложно, но это сделали уже во всех странах в научных лабораториях. Доказано единогласно – клеточный иммунитет после ковида есть и он очень мощный.

Но мы все с вами проверяли и будем проверять себе только гуморальный иммунитет. Это дешево, доступно в любой лаборатории и очень наглядно. Однако, гуморальный иммунитет при ковиде второстепенный, не основной. Так нужно ли проверять антитела?

Да. Однозначно. Почему?

Потому что, доказано: уровень антител зависит от клеточного иммунитета. Простыми словами: если есть антитела, значит 100% присутствует и клеточный иммунитет. Т.е. все в порядке.

Вопрос, присутствует ли клеточный иммунитет, когда антитела уже исчезли, еще обсуждается. Но большинство экспертов утверждают, что клеточный намного дольше сохраняется и даже отсутствие антител еще не говорит о том, что человек снова заболеет. На практике мы это видим постоянно. Люди уже без антител, а все равно не болеют повторно.

ИТАК, ПРО ИССЛЕДОВАНИЕ

42 человека принимали участие и сдавали кровь на антитела в течение целого года. У всех доказанный и подтвержденный лабораторно ковид. Степени тяжести абсолютно разные. Тяжелые, реанимационные, средние, легкие, бессимптомные. Возраст также очень варьирует. Кровь на антитела сдавалась в сертифицированной лаборатории, и затем, на определенном этапе, была перепроверена в другой лаборатории НИИ. Данные совпали.

РЕЗУЛЬТАТЫ

В течение 8 месяцев у 80% пациентов антитела не исчезали. У некоторых плавно снижались, у половины держались на высоком стабильном уровне. Но у 20% упали ниже порогового. Это снижение наблюдалось в периоде между 150 и 240 днями после болезни.

https://liksprava.com/index.php/journal/article/view/392/354

Но когда получили результаты на 360 день, данные оказались очень удивительными. У 80% пациентов антитела никуда не делись. И более того, даже у тех, у кого они упали до порогового уровня, антитела снова поднялись!

Таким образом, на 360 день имеем такие данные: из 42 человек 92,8 % (N=39) имеют антитела, 7,2% (N=3) – нет. Только вдуматься – 92,8 % и уже прошел целый год!

***

92,8% ИМЕЮТ АНТИТЕЛА ЧЕРЕЗ ГОД

***

Чтобы не быть убежденным единолично, полученные данные показал иммунологам и коллегам-инфекционистам. Тот факт, что антитела снова ВЫРОСЛИ, никого не удивил. Это нормальная естественная реакция иммунной системы при повторных контактах с больными людьми. Одним словом, если встретился снова ковид на слизистых – иммунная система быстро среагировала, увеличивая количество антител (и естественно Т-клеток) для защиты от повторных заражений. Те, кто задавал вопросы в комментариях, почему их антитела падали и снова возросли – ответ есть. Вы контактировали с больными, и ваш иммунитет активизировался для защиты.

В рамках исследования было сделано еще одно важное замечание. Поскольку лаборатории уже получили на вооружение тест-системы на S-протеин (Spike-белок, шип), своих пациентов мы тоже проверили на 4-м этапе на спайк. (Для справки: спайк-протеин – это белок, с помощью которого вирус прикрепляется к клетке. Антитела к спайк-протеину считаются важными для предотвращения прикрепления вируса).

Так вот, у исследуемых титры антител к Spike тоже очень высокие и их уровень находится в прямой зависимости от стандартных (ядерных) антител. Что это значит?

После заболевания человек получает длительную, полноценную и качественную защиту от повторных заражений.

Насколько длительный иммунитет после заболевания?

На данный момент мы можем утверждать, что не менее 1 года. Дальнейшие исследования проверят и покажут, как долго антитела будут сохраняться. 5-й, 6-й этапы (450 и 540 дней обязательно проведем).

Любопытно, что тяжесть заболевания существенно не повлияла на уровень антител.

ВЫВОДЫ

Наша иммунная система прекрасно справляется с ковидом. Ни циркуляция новых штаммов (в Украине их зарегистрировано до 3 десятков), ни контакт с больными не смогли пробить иммунную защиту. Повторные случаи единичны, являются исключением из правил и связаны с особенностями иммунитета конкретных людей.

Жизнь продолжается, коллективный иммунитет хорошо формируется. Если количество иммунизированных достигнет 70-80%, риск заразиться для еще не болевших будет ничтожно малым. То, что мы сейчас видим в реалиях – а это практически пустые больничные койки (говорю про столицу), небольшой процент госпитализаций и показатель заболеваемости – явное тому свидетельство. Прогнозы не строим, но надеемся на лучшее, подкрепляя свои надежды научными фактами.

Хорошего всем лета, отдыха и только позитивных эмоций! Не болейте и радуйтесь жизни!

И огромное спасибо участникам исследования. Без вас ничего бы не получилось!

186486438_953571735394241_5437453169476721417_n

 

P. S. Чому лише 42 пацієнта? Чому не сотні?

Читаючи коментарі, дещо здивували певні моменти, які, начебто, і так зрозумілі. Питають, чому так мало пацієнтів, чи достатньо цього для висновків і т.п. Отже, відповідаю.

Згадайте, що було рік назад. Заповнені інфекційні відділення, шалена паніка та неконтрольоване закладання стаціонарів хворими. Але якими? Ковідними?

Ні. До нас привозили та госпіталізували всіх спочатку з ПІДОЗРОЮ. Пацієнти з будь-якою лихоманкою, згідно наказу, поступали в відділення. Навіть без медичної освіти кожен розуміє, що причин для лихоманки може бути ціла купа. Так воно й було. Ми робили всім тести (не експрес, бо тодішні експрес-тести були абсолютно неякісними), а нормальний ПЛР. І відсоток позитивних хворих на ковід був дуже незначний.

Знайти ОДНОЧАСНО десятки пацієнтів з підтвердженим ковідом, та й ще із різними ступенями тяжкості хвороби було не так просто.

187692992_954717685279646_7636071732952721707_n

Зараз, звісно, ми робимо безкоштовно всім пацієнтам при виписці антитіла. І тому я можу, при бажанні, надати дані по рівню антитіл на 20-25 день і тисячу, і дві. Без проблем. Але хіба когось здивує зараз, що антитіла є після хвороби? Ні, це й так знає цілий світ. Зараз таких хворих лише в Україні сотні тисяч. Але це було принципово важливо довести рік назад. (Моя перша публікація присвячена рівню антитіл на 40 день. Тоді було досліджено 63 хворих, але далі приймати участь погодились не всі).

Йдемо далі. Зараз ще хтось сумнівається, що антитіла є на 3-6 місяць?

Думаю, що ні. Мені постійно присилають десятки аналізів в повідомленнях, та і все весь науковий світ зараз вже зробив такі дослідження на великих виборках. Не буду обтяжувати пост посиланнями. Публікацій десятки. Але на початку осені 20-го року таких досліджень було одиниці. Серед яких і наше, вітчизняне.

(Знову ті ж самі 42 людини. Але дані чітко співпадають з іноземними дослідниками.

https://liksprava.com/index.php/journal/article/view/392/354)

Чому так мало?

Тому що основна маса населення масштабно хворіла саме в середині осені. З того періоду й маємо наразі таку велику кількість результатів, які жваво обговорюються. Тим паче, що другий серйозний спалах був наприкінці зими та в березні. Але що з того, що я перерахую в табличці сотні аналізів пацієнтів, які хворіли восени 2020 (6-8 місяців) чи весною 2021 (1-2 місяці)? Хіба немає антитіл після ковіду в ці терміни? Хіба це зараз піддається сумніву?

Моя група вибрана в квітні 2020 року. Відібрана особисто. Я знаю кожного пацієнта, періодично бачу й спілкуюсь. Кожен з досліджуваних стовідсотково був позитивний на ковід, щоб виключити будь-які фальсифікації чи підтасовку результатів. Більше того, всі вони мали позитивні антитіла вже на 20-30 дні, щоб гарантовано підтвердити наявність перенесеного захворювання. Частина з них – персонал лікарні, адже медики почали першими хворіти разом з своїми пацієнтами. Пацієнти різного віку, статі та різні по тяжкості перенесеної хвороби. Всі, хто приймав участь в дослідженні, здавали ОДНОМОМЕНТНО (в рамках тижня) кров через певні проміжки (60, 90, 150, 240 та 360 днів). Щоб можна було рівнозначно порівнювати ці дані.

Чи це мало чи ні, чотири десятки досліджуваних – вирішувати некоректно. Бо тоді, в перші місяці епідемії, не було такої кількості хворих. Добрати групу тепер не важко. На це потрібно дещо часу й бажання. Але дані за рік доступні вже зараз. Чого чекати?

Серед імунологів немає жодного сумніву, що імунітет буде тривалим. Аналогія з іншими ГРВІ дає підстави вважати, що захисний рівень імунних клітин має тривати роками. Проблема в тому, що раніше нікому в голову не приходило перевіряти антитіла до респіраторних захворювань. А це було б дуже показово для порівняння, для прикладу, з тим же самим грипом. Але зараз, щоб підтвердити і так відоме твердження про тривалий імунітет, такі дослідження й проводимо.

Зараз кожен може самостійно перевірити результати таких експериментів. Будь-ласка. Перевірте свої антитіла рівно через рік та подивіться на результати. Але пам’ятайте, що головне не рівень антитіл, а їх присутність. Бо за ними стоять набагато важливіші Т-клітини. Адже вже проілюстровано та доведено, що рівень антитіл може змінюватись з часом, в залежності від того, чи контактує людина з хворими чи ні. Або знижуватись, навіть зникати, або знову зростати.

Головне на що потрібно звертати зараз увагу – це відсутність масових повторних заражень. Величезна кількість населення вже перехворіла. Хтось хворів влітку 2020. Значно більше хворіло населення восени та ще більше цією весною. Штами вже циркулюють у нас будь-які. Але повторних випадків настільки мало (не більше 0,1%), що це навіть не розглядається як якась закономірність. Тому стверджувати про недосконалий та нетривалий імунітет просто некрасиво. Це є неправдою.

Будьте здорові! І не налаштовуйтесь на негатив. Для цього абсолютно немає підстав.

Автор: Євген Дубровський

Оценка материала:

5.00 / 1
Насколько реально заболеть повторно. Исследование иммунитета после ковида 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
18.05.2021 2023
Еще материалы раздела «Суспільство»