<
НОВИНИ ДНЯ: Байден і Трамп погодилися на два раунди дебатів: коли вони відбудуться  Як приготувати смачні голубці: чим замінити рис у фарші  Потеплішає до +21: Гідрометцентр розповів, на яку погоду очікувати мешканцям Київщини  В Україні знову теплішає: якою буде погода 17 травня  Чи реально мобілізуватися на цивільну посаду в армії: в Міноборони відповіли  Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватись  До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травнявсі новини дня
Життя та Стиль
Афіша
21.05.2021 1340

«Вишиванка DAY»: відомі українці влаштували урочистий показ вишиванок

20 травня у Києві відбувся показ традиційного українського вбрання, приурочений до Всесвітнього дня вишиванки. Народне свято організували канал «Україна 24» та новини «Сьогодні» за участі зірок шоу-бізнесу. Актори, співаки та телеведучі у найрізноманітніших вишиванках дефілювали червоним хідником просто неба на новій локації КВЦ «Парковий» Viewpoint by Parkovy.

В ошатних вбраннях на червоному хіднику з’явились: Володимир та Христина Остапчуки, Тарас Цимбалюк, Аліна Гросу, Діма Коляденко, Євген Клопотенко, Тарас Тополя, Alyosha, Олексій Тритенко, Слава Красовська, Людмила Ардельян, Наталка Денисенко, Амадор Лопес, Катерина Бужинська, Наталя Васько, Анастасія Приходько, Євген Янович, Поліна Ткач та багато інших.

«Круто, що сьогоднішнє свято і наш «Вишиванка DAY» показують нам і всій країні, що вишиванка — це не просто традиція. Це дуже яскраво, самобутньо, стильно і модно! Адже, зазвичай, ми уявляємо вишивку у червоно-чорних кольорах, а тут ми показали і побачили все різноманіття вишиванок: від рожевої сукенки, як у Христини, до червоних, чорних, білих, жовтих, синіх варіацій... Це дуже круто!» - зазначив ведучий гіпершоу «Маска» на каналі «Україна» Володимир Остапчук.

Таку думку поділяє і дружина зіркового телеведучого. «Дуже приємно було взяти участь у такому патріотичному і, до того ж, неймовірно красивому заході. До речі, у нас із Володимиром вийшов дуже гармонійний сімейний look, який я б повторювала ще раз і ще раз!», - додала Христина Остапчук.

Українські знаменитості довели, що вишиванки з розмаїттям орнаментів, візерунків та кольорів можна вдало поєднувати із модними джинсами, кедами та аксесуарами. На святковому показі зірки демонстрували як трендові дизайнерські моделі традиційного одягу, так і справжні сімейні реліквії, що передаються від покоління до покоління.

«Вишиванку, яку я сьогодні представляла, моя мама вишила у 17 років своїми руками із тканини, яку пошила моя бабуся. Вона до війни працювала швачкою, потім її забрали до німецького концтабору, а коли все закінчилося, вона дуже багато шила для родини. Так бабуся пошила для мами сорочку, а моя мама власноруч вишила її. Тому коли мені запропонували брати участь у «Вишиванка DAY», я одразу подумала, що одягну цю сорочку тому, що вона, можливо, на фоні інших суконь виглядала скромною, але її сила і її історія для мене дуже цінні. І також, я одягла дукач – це точна копія 19 століття, зі срібла. Такі дукачі носили заможні жінки в Чернігівській області. Я з Чернігова, тому от саме такий дукач я взяла у одного з колекціонерів. А інше - це мій стилізований більш сучасний look.

Мені дуже сподобалося сьогоднішнє свято, чудова атмосфера, всі були такі гарні, і мені здається, що треба частіше такі покази робити», – поділилась акторка Наталка Денисенко.

Зокрема, на червоному хіднику можна було побачити вбрання, у візерунках яких, закодовані щастя, родючість, достаток, процвітання та мир.

«В мене сьогодні особлива вишиванка. З буковинським орнаментом. Для мене вона символізує любов до мого рідного краю. Тому обрала саме цю», - розповіла співачка Аліна Гросу.

«Останнім часом вишиванки та орнаменти почали популяризувати, але і спрощувати водночас. Орнаментами прикрашають різні речі: від шкарпеток до спідньої білизни. Це, на мою думку, знецінює значення символів та їхню історію.

Вишиванка, у якій я дефілювала, прикрашена орнаментами, які символізують жіночій та чоловічій початок і народження нового життя, материнства. Для мене це дуже символічно!» – поділилась співачка Alyosha.

Підтримує думку дружини співак Тарас Тополя. «Вишиванка - це один із символів, серйозних символів, який об‘єднує українців. І тому дуже важливо в цей день одягати своє українське красиве вишите вбрання і задавати такий красивий святковий модний тренд для всієї країни. Щоб кожен діставав вишиванку, одягав і з гарним настроєм показував, що він українець! А потім і на інші свята! Українське – це вже тренд.

У мене вдома є три вишиванки. Але сьогодні я вибрав іншу, бо вона мені дуже сподобалася своїм орнаментом та ошатністю. Такі геометричні візерунки, здається, притаманні Гуцульщині та Івано-Франківську.

З Оленою дефілювали весело. Звичайно, поняття «дефіле» це ближче до Олени, ніж до мене, я це робив, по суті, другий раз в житті. А перший, до речі, на Вишиванка DAY у 2019 році. Але мені здається, ми справилися із завданням», – розповів фронтмен гурту «Антитіла» Тарас Тополя.

Традицію відзначати цей день урочистим показом вишиванок започаткували телеканал «Україна» та новини «Сьогодні» у 2019 році. Торік під час карантину команда створила святковий арт-проєкт онлайн, залучивши відомих дизайнерів та зірок. Цього року вдалося поєднати закритий показ з дотриманням усіх протиепідемічних вимог та онлайн-формат.

Переглянути трансляцію зіркового дефіле можна на ютуб-каналі «Україна 24».

 

Оценка материала:

5.00 / 1
«Вишиванка DAY»: відомі українці влаштували урочистий показ вишиванок 5.00 5 1
Життя та Стиль / Афіша
21.05.2021 1340
Еще материалы раздела «Афіша»