<
НОВИНИ ДНЯ: Мобілізація по-новому: як та кого покарають, якщо не з'явився до ТЦК протягом 60 днів  Хто з українців зможе отримати паспорт за кордоном: перелік категорій чоловіків  Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозки  США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країнувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
28.05.2021 20823

Прохолодний червень, а потім спека. Яка погода чекає Україну влітку

Погода в Україні цього літа, згідно з прогнозами, не суттєво відрізнятиметься від торішньої.

Як розповіла в інтерв'ю Сегодня заввідділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАН України Віра Балабух, істотних місячних і сезонних аномалій приземної температури повітря та кількості опадів в Україні влітку не очікується.

«Очікується, що літо буде теплим і досить сухим, як і в останні 20 років. Антициклональна погода (високий тиск, малохмарно) буде превалювати, що також може призвести до дефіциту опадів. Але потепління з перших днів червня чекати не варто, на початку місяці погода буде прохолодною. І лише друга половина виявиться досить спекотною. Найбільш аномальною температура повітря очікується у липні, а ось у серпні вона буде швидше за все відповідати середніми багаторічними даними», — зазначила вона.

За словами кліматолога, весна в Україні була не холодною, а в межах норми на значній території країни. Аномально прохолодною, як і аномально теплою, погода була лише в окремих регіонах.

Вона пояснила це тим, що українці за останні 5−10 років звикли до тепліших температур навесні, коли вони перевищували норму на 5−6 градусів у середньому за місяць, а в окремі дні навіть на 10−15 градусів. І літо прогнозується не дуже спекотним.

Також, за словами кліматолога, для літа в останні роки характерне нерівномірне випадання опадів: тривалі бездощові періоди змінюються короткими періодами із сильними зливами, коли за кілька годин може випасти місячна норма опадів і більше.

«Це не дуже добре, тому що вода не встигає вбиратися у грунт і просто стікає у водойми, низовини, викликаючи підтоплення і паводки. Такі процеси можливі й цього літа», — додала Балабух.

Оценка материала:

5.00 / 2
Прохолодний червень, а потім спека. Яка погода чекає Україну влітку 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
28.05.2021 20823
Еще материалы раздела «Суспільство»