<
НОВИНИ ДНЯ: Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Сильні заморозки накриють Україну: де буде "мінус"   Військовий облік українців за кордоном: як оновити свої дані для ТЦК та що загрожує у разі відмови  Скільки українців можуть отримати право на новий статус у Чехії  Коли пілоти, які вирушили на навчання до Британії, сядуть за штурвал F-16: відповідь Євлаша  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  МВФ оцінив кількість населення України та дав прогноз на найближчі рокивсі новини дня
Життя та Стиль
Особисті фінанси
10.06.2021 836

Перевипустили sim-картку та набрали кредитів. Набирає популярності новий вид шахрайства

Постраждалий винен тисячі різним кредиторам, до яких ніколи не звертався. Позики взяли без його присутності.

60c123751cc89_10.06.21

"У мене пропав зв'язок на телефоні, мобільний зв'язок. Я, звичайно, спочатку подумав, що щось не так з sim-картою, перезавантажив телефон, вийняв-вставив карту, вона не запрацювала", – ділиться Артем.

Виявилося, що в цей час шахраї перевипустили sim-картку Артема в сервісному центрі мобільного оператора, зламали його соцмережі та пошту і намагаються взяти кредит у так званих "швидких позиках".

Шахраї працюють за такою схемою: напередодні телефонують своїй жертві з двох-трьох номерів і, наприклад, кажуть, що помилилися. Згодом ідуть в сервісний центр мобільного оператора, де вимагають замінити sim-карту. Консультант їх питає два-три номери, з якими розмовляли, і це стає підставою для заміни.

Заблокував свою картку за півтори години, але викрадачам вистачило цього часу, щоб набрати кредитів. Відтоді Артему щодня по кількадесят разів телефонують колектори з вимогою повернути гроші.

Заяву в поліцію приймати одразу відмовились. Нібито таких справ сотні тисяч і часу на них немає. Тож киянин звернувся до суду, і тільки так справу внесли до єдиного реєстру. Хоча саме дані від поліції можуть захистити від колекторів.

"Якщо б правоохоронні органи віднайшли інформацію, де цей номер телефона останній раз пілінгувався, де безпосередньо знаходився мобільний телефон, де безпосередньо знаходилась людина, хто безпосередньо завантажував документи в базу даних. Ці всі відомості правоохоронні органи можуть декількома слідчими діями отримати", – зазначає член асоціації правників України Станіслав Борис.

Ці дані – достатнє підґрунтя в суді проти колекторів і вбереже людину від виплати не своїх боргів. В кіберполіції можуть надати таку інформацію, а взагалі такий різновид шахрайства зараз дуже популярний. Тільки нещодавно було викрито два таких угруповання навесні.

"Вони шляхом перевипуску sim-карт ошукали громадян та заволоділи десь 600 тисячами гривень. Так само у березні. Кіберполіція викрила злочинне угруповання, яке ошукало громадян на 10 мільйонів гривень", – коментує старша співробітниця відділу кіберполіції МВС Анна Селезньова в новинах "Сьогодні" на каналі "Україна".

Вберегтися від такого різновиду шахрайства можна. Головне – потрібно заблокувати дистанційну заміну sim-карти та прив’язати її до паспорта і зробити додаткове підтвердження на всі інтернет-операції.  

Оценка материала:

5.00 / 1
Перевипустили sim-картку та набрали кредитів. Набирає популярності новий вид шахрайства 5.00 5 1
Життя та Стиль / Особисті фінанси
10.06.2021 836
Еще материалы раздела «Особисті фінанси»