Життя та Стиль
Суспільство
У «Ранку з Україною» розповіли, як обрати безпечне і якісне морозиво
10 червня у світі відзначали День морозива. Якщо вірити історикам – воно з’явилось ще п’ять тисяч років тому! Влітку на планеті кожні 3 секунди продається пачка цього солодкого десерту. Та щоб поласувати холодним смаколиком – його ще треба правильно обрати, адже неякісним морозивом можна отруїтися. Ведучі програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Марія Мельник і Григорій Герман дізнались, як відрізнити натуральне морозиво від дешевої підробки.
- Здоровий спосіб життя важливіший за схильність: вчені назвали 7 правил профілактики інсульту
- Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» назвав 8 правил профілактики варикозу
- Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» пояснив, чи можна робити вакцинацію при алергії, діабеті чи високому тиску
Шоколадне, ванільне, фруктове, є навіть зі смаком піци та цибулі – морозива існує безліч видів! Очі розбігаються від асортименту. Та і ціни на нього досить різноманітні – від 8 гривень і у рази більше.
«Якщо розглядати склад пломбіру вартістю 8 гривень, побачимо, що тут є як молочні жири, так і не молочні. А жирність всього 3% – звідси і така низька ціна, – пояснює експерт із захисту прав споживачів Ольга Котехова в ефірі каналу «Україна». – Якщо відкрити і дати постояти, побачимо, що морозиво консистенцією схоже на піну, а справжній пломбір більш твердий».
Тобто виробник одразу попередив, що всередині за таку ціну. Та є і інші види, наприклад, шоколадне, вартістю 30 гривень.
«У складі зазначено какао, апельсинові включення. Воно на паличці і вкрите шоколадом з апельсиновими прожилками. Тому воно й дорожче. Але якщо подивитись на склад, побачимо – це морозиво натуральне», – зазначила експерт.
Ще і на 20 грамів важче за пломбір! А от фруктове морозиво в середньому дешевше за шоколадне всього на 9 гривень, проте вже без натуральних компонентів. Але на упаковці вказано, що фруктовий наповнювач на 40% складається з фруктів. Проте це не свіжі, а сушені чи в’ялені плоди.
Та перш за все варто звертати увагу навіть не на ціну морозива, а на його цілісність – каже експерт.
«В жодному разі не купувати морозиво з пом’ятою чи зіпсованою упаковкою. Це може викликати отруєння, там заводяться мікроорганізми. І звертайте увагу на форму виробу – вона не має бути деформованою, це означає, що морозиво заморожувалось і розморожувалось, – радить Ольга Котехова у програмі «Ранок з Україною». – Завжди звертаєте увагу на склад, бо відмітки «пломбір» — це такий маркетинговий хід, щоб привернути увагу до продукту».
І хоч би як хотілося холодних солодощів у спеку – не поспішайте і уважно вивчайте вміст продукту та якість упаковки.