<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Яка кількість населення в Україні буде 2050 року: демографи шокували прогнозом  Наближений до Путіна олігарх виведе частину бізнесу з Росії через вплив санкцій  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отримання  Синоптикиня Наталка Діденко попередила про потужні дощі та повідомила, коли потеплішає  Демонтаж колишньої Арки дружби народів: у КМДА заявили про небезпеку  Курс на 40: чому росте долар, від кого це залежить і як довго триватимевсі новини дня
Життя та Стиль
Особисті фінанси
22.06.2021 772

Стартував сезон приробітків. Скільки грошей пропонують і ким влаштуватися на літо

Українців кличуть на заробітки... в Україну. Влітку багато роботодавців почали пропонувати сезонну роботу на неповну зайнятість. Від збирання полуниці за 18 тис. гривень на місяць – до IT-сфери з зарплатою 46 тис. гривень. Журналісти новин "Сьогодні" на каналі “Україна” перевірили, чи дійсно стільки платять за тимчасову роботу у вільний час від основної.

121253_22.06.21

Вакансії для сезонних працівників справді пішли на злет. Велику роль в цьому відіграло зменшення захворюваності на коронавірус. У топі – вантажники, кухарі, офіціанти, баристи, прибиральники, водії та різнороби. Їх звуть у курортні регіони. Щоправда, 46 тис. гривень там не побачиш – переважно всі зарплати до 25 тис. А от умови дуже різні.

Наш кореспондент Сергій Антонов вирішив випробувати деякі пропозиції на особистому досвіді. Як і багато інших, у пошуках приробітку вирушив у Херсонську область.

Залізний Порт

Першим пунктом пошуків став Залізний Порт. Не в сезон тут проживає трохи більше 3 тис. людей, а ось влітку – до 200 тис. Здебільшого шукають помічників кухаря, офіціантів, помічників мангальника. Але місцеві чиновники запевняють – вакансій море. І не тільки тих, на які вже натрапили журналісти в оголошеннях. От лише зарплати не радують.

"Є сільськогосподарський напрямок. Це насамперед підсобні працівники, кваліфіковані фахівці з овочів, трактористи, механізатори, слюсарі з ремонту сільгосптехніки, меліоратори... Середня заробітна плата на сезонних роботах становить 7000 гривень на місяць", – розповіла заступниця директора Херсонського обласного центру зайнятості Наталія Португальська.

Такі пропозиції годяться не кожному. Тому "Сьогодні" повернулися до курортного містечка і вирішили пошукати ще.

З цікавих оголошень – пошук відеооператора без досвіду роботи. Але до співбесіди не дійшли – вже когось найняли. Влаштуватися кухарем, що спеціалізується на м'ясних і рибних стравах, теж не вдалося. Тут потрібен досвід роботи і санітарна книжка. Кальянників теж шукають тільки з досвідом роботи. Не потрафили і на місце баристи – вакансія виявилася неактуальна.

Після телефонних невдач журналісти вирішили пошукати роботу просто на вулиці. Вакансію не знайшли, зате знайшли Данила з Миколаєва, який минулого року перекваліфікувався з театрального актора на бармена. Вийшло так, що сезонна робота стала для нього основною. Правда, на зарплату розраховувати особливо не доводиться – Данило каже, що бармени живуть завдяки чайовим.

Нам вдалося з'ясувати, що нині бармени в Залізному Порту отримують 15-25 тис. гривень, залежно від рівня закладу. Але знайти таку роботу непросто – сезон уже розпочався.

В одному місці запропонували заповнити анкету. Шукають помічника на пляж і адміністратора басейну. Для другої вакансії потрібні були додаткові документи, а ось для першої все підійшло. Правда, коло обов'язків виявилося широке: повне прибирання території і бунгало, упакування лежаків на ніч, прасування, чищення подушок. Крім того, потрібно стежити за фіранками і за потреби зливати воду з дахів.

Графік роботи – із семи до семи. Зате пообіцяли кар'єрне зростання:

"У нас багато водних атракціонів буде. Катамарани, гідроцикл, катер... Можна бути оператором машини для очищення піску. Якщо людина розумна, можемо пересадити її туди", – обіцяє інструктор Євген.

З інших приємних бонусів – харчування, два вихідних на тиждень і безкоштовне проживання біля моря.

Ще один варіант знайшовся у дивній локації з перевернутими автомобілями. Виявляється, там скоро має з'явитися щось під назвою IronCity. Проєкт містить в собі кемпінг, концерти, спортивні змагання, вуличну їжу. Природно, для всього цього потрібні співробітники.

"Потрібні бармени, офіціанти... Тому якщо є люди, які зможуть приїхати і попрацювати, то вони нам дійсно потрібні", – розповідає арт-директор заходу Андрій Агоов.

Заробіток стандартний – від 15-25 тис. гривень.

Скадовськ

Інший популярний курорт в Херсонській області – центр дитячого відпочинку. І в цьому полягає головна проблема для тих, хто шукає тимчасовий приробіток. Директор оздоровчого табору імені Гагаріна Тарас Муляр розповідає: тепер у нього відпочиває 63 дитини. Хоча табір розрахований на 220.

"Це нібито через карантин... Минулого року ми з трьох місяців працювали один неповний. Тепер, на жаль, деякі батьки бояться відправляти дітей. Хоча, як директор закладу, не згоден із цим. Навпаки, діти тут з медичним оглядом, колектив табору також повністю перевірений, територія закрита від сторонніх", – нарікає Муляр.

Якщо зазвичай місцевий персонал становить 80 людей, то нині працюють всього 30.

Альтернативний варіант

Щоб не чекати біля моря погоди, можна непогано заробити і маючи власний бізнес – торгівлю. Приміщень, які здають в оренду, вистачає всюди.

Стабільно високим буде попит на прохолодні напої, морозиво, сонцезахисні окуляри, одяг, взуття.  

Оценка материала:

5.00 / 1
Стартував сезон приробітків. Скільки грошей пропонують і ким влаштуватися на літо 5.00 5 1
Життя та Стиль / Особисті фінанси
22.06.2021 772
Еще материалы раздела «Особисті фінанси»