<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп пообіцяв нафтовикам поступки в обмін на 1 млрд доларів для його кампанії, - WP  "Росією не керують раціональні уми": генерал Павлюк назвав стратегічний провал ворога  Пройде дощ: Гідрометцентр спрогнозував потепління в Київській області до +19  На вихідних в Україні пройдуть короткочасні дощі, вдень до +20°  Синоптик розповіла про погоду на 11 травня, вказавши на важливий нюанс  Погода на вихідні 11-12 травня: нарешті комфортне тепло  Де в Україні знову будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 11 травнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
05.07.2021 580

Коливання курсу долара – чи потрібно купляти валюту та на чому можна заробити

Цього тижня курс долара лихоманило, а за кожним коливанням на валютному ринку то бензин дорожчає, то хліб.

15_main_05.07.21

Як реагувати зараз – новини "Сьогодні" на каналі "Україна" порадилися з фінансовим аналітиком Еріком Найманом.

- Як ви думаєте, гойдалки знову на нас чекають у найближчі кілька тижнів?

- Як завжди, до кінця року. Спочатку у нас все було добре, літо, як зазвичай, гривні завжди добре, все розквітає, урожай – чим більший урожай, тим міцніше гривня. Але, з іншого боку, дуже чутлива гривня до всяких зовнішніх турбулентностей. Україна – давно відкрита економіка. Наприклад, локдаун, коли він прийшов, який вплив вчинив – взагалі начебто все страшно, а виявилося навпаки – для гривні це добре. Тому що українці не поїхали за кордон і не витратили там мільярди доларів, все витратили тут, розцвів всередині український туризм, в результаті гривня стала міцнішою.

От зараз теж у нас черговий вже не локдаун, але все одно жорсткувато, тому поки, до кінця літа, гривня буде хитатися. Може навіть 26.50 ми побачимо. Можливо. Але це буде хороший привід купити долари.

- Ваша порада, якщо зараз є вільна гривня, купити долари?

- Взагалі універсального рецепту не буває, як і гороскопу. Якщо у вас є гроші для того, щоб мати заощадження, заощадження краще зберігати, як і раніше, в доларі. Це найбільш передбачувана валюта.

От порахуйте, скільки ви витрачаєте на місяць на сім'ю, відкладіть, мінімально три місяці, максимально 12 місяців, серединка – це шість місяців. Ось відклали це в долари і не чіпайте. Нехай вони лежать на картці, на банківському рахунку або в комірці десь

- Але ж вони прибутку не дають?

- Так це на чорний день. Тут головне завдання, якщо прийде чорний день, то ви знаєте, що ще поживеш. Далі, якщо мова йде про прибуток, тут починаєш дивитися. Насправді можна і гривневі ОВДП купити, це держоблігації. Прибутковість 10-12 річних у гривні. З огляду на те, що через рік гривня, швидше за все, більше ніж на п'ять відсотків не подешевшає, тому отримати по ОВДП 10-12 річних, це чистими в доларах вже п'ять-шість, – теж добре.

Тому, якщо сума трохи більша, ніж, напевно, там десять-двадцять тисяч доларів в еквіваленті, тут вже можна інвестувати. Якщо грошей ще більше, можна подивитися на квартири, купити що-небудь, щоб здавати в оренду. Якщо грошей ще більше, то можна вже подивитися і за кордон.  

Оценка материала:

5.00 / 1
Коливання курсу долара – чи потрібно купляти валюту та на чому можна заробити 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
05.07.2021 580
Еще материалы раздела «Економіка»