<
НОВИНИ ДНЯ: Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії у війні, - WSJ  Кремль посилив атаки на Харків: аналітики назвали мету Росії  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  Виплати у Польщі: що треба знати про допомогу на дітей 2024 року  У Пентагоні заявили, що постійно контактують з Україною щодо потреб в озброєннівсі новини дня
Політика
Європа
09.08.2021 512

В Євросоюзі назвали умови для скасування санкцій проти Білорусі

Скасування санкцій Євросоюзу стане можливим лише тоді, коли влада Білорусі повністю дотримуватиметься принципів демократії та верховенства права, поважатиме зобов’язання з прав людини та припинить усі репресії.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля напередодні першої річниці виборів президента Білорусі, які спричинили політичну кризу в країні.

«Скасування санкцій ЄС стане можливим лише тоді, коли білоруська влада повністю дотримуватиметься принципів демократії та верховенства права, поважатиме зобов’язання з прав людини та припинить усі репресії. Режим повинен без жодних умов звільнити та реабілітувати понад 600 політичних в’язнів та взяти участь у серйозному та всеохоплюючому політичному процесі, що приведе до вільних та чесних виборів під наглядом ОБСЄ/БДІПЛ», - йдеться у заяві.

За словами Борреля, після того, як Білорусь розпочне демократичний перехід, ЄС зобов’язується допомогти їй стабілізувати економіку, реформувати свої інституції, щоб зробити їх стійкими та демократичними, створити нові робочі місця та покращити рівень життя людей, у тому числі шляхом економічної підтримки до 3 млрд євро.

«ЄС залишається єдиним у подальшій підтримці народу Білорусі, зокрема шляхом надання екстреної допомоги жертвам утисків, а також незалежним засобам масової інформації та гуманітарній допомозі цивільному населенню», - йдеться у заяві.

Зазначається, що Євросоюз продовжить підтримувати демократичну, незалежну, суверенну, процвітаючу та стабільну Білорусь.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі з 9 серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії.

Більшість демократичних країн світу, зокрема Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

Оценка материала:

5.00 / 1
В Євросоюзі назвали умови для скасування санкцій проти Білорусі 5.00 5 1
Політика / Європа
09.08.2021 512
Еще материалы раздела «Європа»