<
НОВИНИ ДНЯ: Як зробити різнокольорові яйця за допомогою натуральних барвників  В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Уряд вирішив продати великий готель в центрі Києва  Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів", і пригрозив "ядеркою"  Глазур для паски: 11 хитрощів для ідеального приготування  Коли Поливаний понеділок 2024 року: дата, історія та звичаї свята  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літавсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
20.08.2021 898

Трансатлантичний переліт на гелікоптері: в Україні встановлено новий національний рекорд

Український екіпаж вперше здійснив трансатлантичний переліт на гелікоптері. Більше 10 тис. км маршруту, 50 годин у повітрі через територію 13 країн – саме таким був шлях до національного рекорду.

 

Екіпаж у складі Максима Луньова і Євгена Рахмайлова приземлився в ніч на 11 серпня в аеропорту “Бориспіль”. Відправною точкою маршруту було місто Мірабель в канадській провінції Квебек, звідки гелікоптер Bell 407 GXI вилетів на початку серпня.
У світі здійснено одиниці таких перельотів, а для України це перший перетин океану літальними апаратами, "батьком" яких називають легендарного Ігоря Сікорського. І команда вже подала документи на реєстрацію в Книзі рекордів України.

На підготовку до трансатлантичного перельоту Максим Луньов, підприємець і засновник компанії Heliclub, офіційний представник Bell Textron Inc в Україні та Євген Рахмайлов, чемпіон України та Італії з автоперегонів, витратили місяць.

IMG_6261234242

На відміну від літаків, подолання океану гелікоптерами має свої особливості: кожні 3-4 години потрібна дозаправка, а при виникненні позаштатних ситуацій вже неможливо повернутися назад.

“Ми придбали все необхідне обладнання, гідрокостюми та спеціальний одяг, який би дозволив нам витримати низькі температури тієї ж Гренландії, якби раптом щось сталось, та опрацювали маршрут з диспетчерськими службами всіх аеропортів щодо наявності палива та можливості посадки”, – розповідає перший пілот Максим Луньов.

Гренландія, Ісландія, Фарерські острови, Шотландія, Англія, Франція, Бельгія, Люксембург, Німеччина, Швейцарія, Чехія, Польща – саме ці території пролітав екіпаж, прямуючи з Канади до України.

IMG_2746

“Як командир, я складав маршрут, виходячи не лише з вимог безпеки, відстані, дальності перельоту, а також і цікавих місць та краєвидів, які ми зустрічаємо на шляху. Політ гелікоптера – це перш за все захоплююча мандрівка, адже завдяки великим оглядовим вікнам можна розгледіти місця, до яких не добратись машиною чи пішки”, – ділиться враженнями пілот.

Так, в Ісландії екіпаж застав виверження вулкану Фаградалсфьядль, зафільмувавши з мінімальної відстані ріки лави. А в канадській Арктиці облітав льодовики, де не ступала людська нога.

Після трансатлантичного перельоту пілот планує здійснити далекі мандрівки в Африку та Азію. І не лише заради демонстрації своєї майстерності, можливостей апарату та встановлення рекордів, але й на комерційній основі. “Немає кращого способу пізнати світ ніж за допомогою гелікоптеру”, – запевняє Максим Луньов.

IMG_66414567876543

Нагадаємо, за період пандемії, ринок малої авіації – невеликих літаків та гелікоптерів – зростає по всьому світу. Стрімко розвивається він і в Україні. За підрахунками “Украерорух”, в Україні в середньому здійснюється 3000 таких польотів щомісяця.

Оценка материала:

5.00 / 1
Трансатлантичний переліт на гелікоптері: в Україні встановлено новий національний рекорд 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
20.08.2021 898
Еще материалы раздела «Суспільство»