НОВИНИ ДНЯ: Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяць  В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленського  Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
29.08.2021 1212

До 95% поверхні океану буде непридатною для життя через 80 років

Команда вчених із американського Північно-Західного університету в ході дослідження виявила, що глобальні кліматичні зміни до 2100 року безповоротно змінять до 95% поверхні світового океану, зробивши їх непридатними для життя.

630_360_1559895627-137_29.08.21

Як передає Укрінформ, про це йдеться у науковій статті на порталі Nature.com.

Клімат поверхні океану має характерну температуру, кислотність і концентрацію арагоніту, мінералу, який багато морських тварин використовують для формування кісток і раковин. До цих умов звикла переважна більшість морських мешканців.

Проте через зростання рівня СО2 в атмосфері клімат на океанічній поверхні може змінюватися.

Автори дослідження використовували моделі глобального клімату океану, за якими вони спрогнозували два сценарії розвитку подій.

Перший полягає в тому, що пік викидів парникових газів відбудеться до 2050 року і далі знижуватиметься до кінця століття.

А другий передбачає, що викиди зростатимуть упродовж наступних 80 років.

Перший сценарій показав, що на 36-95% поверхні всіх океанів повністю зміняться умови проживання. При екстремальному сценарію відразу 95% поверхні океанів будуть непридатні для життя морських видів. Морське життя, яке існує ближче до поверхні, адаптується до зміни клімату, переміщаючись нижче, але дослідження припускає, що в майбутньому такі можливості можуть бути обмежені через майже рівномірне потепління і окислення води.

В кінцевому рахунку, відзначають дослідники, зупинити це можна тільки якщо викиди, які нагрівають океан, припиняться.

Оценка материала:

3.00 / 2
До 95% поверхні океану буде непридатною для життя через 80 років 3.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
29.08.2021 1212
Еще материалы раздела «Суспільство»