<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
02.09.2021 1017

Археологи знайшли у Франції «кельтську столицю» бронзової доби

Археологи знайшли у Франції «втрачену кельтську столицю» бронзової доби із великою кількістю унікальних артефактів: скарби, включаючи екстравагантні прикраси, зброю та частини колісниць.

1630519355-623_02.09.21

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Daily Mail.

Це велике городище, яке цілком може бути втраченою кельтською столицею, зуміли виявили на північний захід від міста Ліон дослідники з Тулузького університету Жана Жореса.

Окрім самого городища з бронзової доби площею понад 30 гектарів археологи розкопали 5 скарбів. У них виявлено сотні різних предметів, які, як вказують дослідники, були заховані у 800 році до н. е. в рамках певного релігійного ритуалу. Це дуже багата колекція артефактів за мірками французької археології. Та й загалом це одна з найцінніших та найбагатших археологічних знахідок із бронзової доби в Західній Європі.

Ці артефакти можуть допомогти ліпше зрозуміти щоденне життя кельтського суспільства епохи бронзи (ІІІ-І тисячоліття до н. е.).

Саме ж це древнє поселення мало подвійний ряд валів та кам’яні стіни висотою в 7 метрів. Ця велика та дуже щільно забудована територія знаходилася на пагорбі.

Вчені зазначають, що розміри розкопаного поселення значно перевищують звичні для тієї епохи показники – в середньому йдеться про 4 гектари для поселення. Тож археологи цілком обґрунтовано припускають, що знайшли населений пункт, який відігравав роль столиці великого територіального утворення.

Більше того, у добу бронзи регіон, де знаходиться відкрите поселення, мав значну економічну цінність через судноплавну річку Сіуль та місцеві поклади олова, яке необхідне для виплавки бронзи.

Оценка материала:

5.00 / 1
Археологи знайшли у Франції «кельтську столицю» бронзової доби 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
02.09.2021 1017
Еще материалы раздела «Суспільство»