НОВИНИ ДНЯ: Тост з авокадо та яйцем: корисний рецепт  У Польщі готуються скасувати виплати за розміщення українців: коли це буде  Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпецівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
03.09.2021 1765

Парафіян ПЦУ вже удвічі більше, ніж російської УПЦ МП

Понад дві третини українців, 72%, назвали себе православними.

Серпневе опитування Українського інституту майбутнього та “Нью Імідж Маркетинг Груп” показало, що 39% православних українців є парафіянами Православної Церкви України. Лише 16% респондентів є парафіянами Української православної церкви Московського Патріархату.

Соціологи провели опитування серед 5 тисяч респондентів.

Найбільша група, окрім 72% православних, є нерелігійними. Таких людей в Україні 13%. Ще 8% – греко-католики, протестантів 2%. Стільки ж людей відповіли, що вони практикують релігію, якої не було у запропонованому переліку. Також двом відсоткам респондентів було “важко сказати” про свою належать до релігії.

Згідно з результатами дослідження, 1% українців є католиками, 0,3% мусульманами та 0,2% – юдеями.

Православ’я є найпоширенішою релігією в усіх макрорегіонах України (79% в Донбасі; по 78% на Півдні та у Центрі; 73% на Сході та 57% на Заході). Нерелігійні українці є другими за кількістю майже по всій території України. Винятком є лише Захід України.

Проте переважна більшість українців, які назвали себе православними, не належить до жодної з єпархій. Їх 43%. Також досить великою є кількість прихожан Православної Церкви України – 39%. Третє місце за кількістю парафіян посіла УПЦ МП – до неї себе відносять 16% респондентів.

Парафіян Православної Церкви України усіх вікових категорій більше, ніж прихожан УПЦ Московського Патріархату.

Парафіян ПЦУ найбільше на Заході – 55%. Найменше в Донбасі – 22%. А найбільша кількість вірян, які відносять себе до УПЦ МП на Донбасі та на Сході – по 18% і найменше – у Центрі – 12%.

Найбільша кількість респондентів, які визначили себе просто православними та такими, що не відносять себе до жодної з єпархій, проживає на Донбасі – 59% і найменша кількість – на Заході – 23%.

Оценка материала:

3.50 / 2
Парафіян ПЦУ вже удвічі більше, ніж російської УПЦ МП 3.50 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
03.09.2021 1765
Еще материалы раздела «Суспільство»