НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
06.09.2021 1167

Глава МВС виступає проти легалізації вогнепальної зброї

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський вважає за необхідне ухвалити в Україні закон про зброю, але висловився проти легалізації гладкоствольної вогнепальної зброї.

Про це він сказав у інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", передає Укрінформ.

"У нас відсутній закон про обіг зброї, один із тих базисних нормативних актів, який має врегулювати процес видачі, реєстрації, обігу зброї в країні. Я є одним із співавторів закону про зброю і прихильником того, що такий закон необхідний. Але водночас я не прихильник легалізації гладкоствольної вогнепальної зброї в країні – власне кажучи, роздачі пістолетів", - заявив Монастирський.

Він висловив думку, що восени можна буде вийти на повторне голосування у Верховній Раді щодо цього закону, і МВС його "однозначно підтримуватиме" його ухвалення.

За словами міністра, йдеться про впорядкування цієї сфери: створення реєстру законної зброї, впровадження нормального сервісного порядку купівлі зброї та продовження дозволу на мисливську зброю.

"А якщо ми говоримо про незаконну зброю, то не варто переоцінювати: за зведеннями, кількість злочинів із використанням зброї не настільки велика, вона просто є піковою у суспільній свідомості: "десь вибухнула граната". Тут допоможуть тільки профілактика і так звані місячники добровільної здачі зброї. Ті, хто тримають у себе привезену з АТО зброю, не можуть її віддати, побоюючись, що це загрожує відповідальністю їм і їхній родині", - зазначив глава МВС.

За його словами, ще однією проблемою є посттравматичний синдром у людей, які повернулися із зони бойових дій. "У нас триває сьомий рік війни, і як показує практика міжнародних конфліктів, саме на сьомий рік розпочинаються найсерйозніші, пікові прояви цього синдрому", - зазначив Монастирський.

Водночас, на його думку, наразі відсутня системна робота з ветеранами.

"У МВС є декілька ініціатив у цьому плані, тому що якщо ми не налагодимо таку роботу, питання незаконного обігу зброї та жахливих ситуацій, які виникають, залишиться гострим", - заявив він.

Як повідомлялося, 4 березня 2021 року Верховна Рада відхилила законопроєкт №4335 "Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї", а також альтернативний до нього проєкт №4335-1. Зокрема, законопроєкт №4335 пропонував дозволити придбання та зберігання зброї, тоді як альтернативний проєкт №4335-1 передбачав дозвіл і на її носіння.

Оценка материала:

5.00 / 1
Глава МВС виступає проти легалізації вогнепальної зброї 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
06.09.2021 1167
Еще материалы раздела «Суспільство»