<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Політика
Європа
10.09.2021 570

Міноборони Латвії: на «Захід-2021» можуть використати гібридну операцію Лукашенка

Міністерство оборони Латвії вважає, що на російсько-білоруських навчаннях «Захід-2021», які розпочнуться у п’ятницю, скоріше будуть відпрацьовувати напад, а не оборону, можливі також елементи гібридних загроз.

Про це йдеться у коментарі латвійського Міноборони, наданому на запит кореспондента Укрінформу.

«Сценарій військових навчань «Захід 2021» порівняно з попередніми роками суттєво не змінився - ймовірно, що під час цих навчань скоріше відпрацьовуватиметься напад, а не елементи оборони. Навчання також можуть включати гібридні елементи з наміром підірвати стійкість ймовірного противника», - зазначають в Міноборони Латвії.

За словами латвійських військових, ситуація ускладнюється тим, що "Захід-2021" збігається за часом і місцем із системно спланованою та організованою режимом Лукашенка гібридною операцією, яка використовує туристів та мігрантів з Близького Сходу в якості зброї гібридної війни. Міністерство оборони Латвії прийняло до відома, що гібридна операція білоруського режиму потенційно також може бути використана в провокаційних цілях під час навчань "Захід 2021".

При цьому Національні збройні сили Латвії продовжують свою роботу в повсякденному режимі, незважаючи на заплановані військові навчання «східних сусідів». Крім того, Національні ЗС надають підтримку Державній прикордонній службі на кордоні Латвії та Білорусі у відповідності до надзвичайної ситуації, яка була запроваджена в результаті поточної гібридної операції Мінська.

Латвійські військові також нагадали, що напередодні міністри оборони Латвії, Естонії, Литви та Польщі під час неформальної зустрічі міністрів оборони ЄС заявили, що подібні гібридні операції становлять загрозу не тільки для Балтійського регіону, а й для ЄС у цілому.

«Міністерство оборони Латвії та Національні збройні сили тісно співпрацюють з естонськими, литовськими та польськими колегами, забезпечуючи безперервний обмін інформацією про військову діяльність Росії та Білорусі», - підкреслили в Міноборони Латвії.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня в МЗС Латвії заявили, що вважають маніпулятивною інформацію, яку надають організатори навчань «Захід-2021» щодо справжньої чисельності залучених військ, а також сценаріїв та цілей цих маневрів.

Нагадаємо, що через ситуацію з нелегальною міграцією через Білорусь у Латвії, слідом за Литвою було оголошено режим надзвичайної ситуації. Балтійські країни вважають це "гібридною агресією" мінського режиму.

Як відомо 10-16 вересня 2021 року пройдуть стратегічні російсько-білоруські військові навчання "Захід-2021". Експерти розглядають цей захід як один з основних на шляху поглинання суверенітету Білорусі Росією (а також вбачають певну небезпеку для України). Планується, що напередодні, 9 вересня, президент РФ Путін і Олександр Лукашенко «домовляться» про пакет з 28 "дорожніх карт/союзних програм" з інтеграції, які потім будуть підписані в жовтні-листопаді 2021 року.

Раніше Лукашенко заявив про досягнуту з Кремлем домовленість про постачання Білорусі десятків літаків, вертольотів, засобів протиповітряної оборони, серед яких можуть бути зенітно-ракетні комплекси С-400. За його словами, якщо на навчаннях "Захід-2021" виявиться, що «потрібно щось іще, значить, ми купимо у РФ і поставимо на озброєння».

Керівництво ЗСУ заявляло, що ці навчання потенційно становлять загрозу для України.

3 вересня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію бути «прозорою» щодо своїх військових навчань «Захід-2021» та кількості військ, які візьмуть у них участь.

Оценка материала:

5.00 / 1
Міноборони Латвії: на «Захід-2021» можуть використати гібридну операцію Лукашенка 5.00 5 1
Політика / Європа
10.09.2021 570
Еще материалы раздела «Європа»