НОВИНИ ДНЯ: У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloombergвсі новини дня
Життя та Стиль
Столиця
14.09.2021 873

Пісочні війни на Київщині – російський слід?

Конфлікт навколо незаконного видобутку піску у Бортничах загострився. Наразі, кияни домоглися зупинки земснаряду компанії «Гідромеханізація» на озері Витовець. Але остання, схоже, не здається.  

Задіяно тітушок та адміністративний вплив. Також несподівано сплив і "російський" слід - як то залучення для залякування громадськості київських Бортничів вишгородської "групи" Владислава Дулапчія, якого, як повідомляють ЗМІ, СБУ звинуватила у роботі на російські інтереси.

Нагадаємо перебіг подій, - Київською міськрадою, ще в далекому 2006 році було надано підприємству «Гідромеханізація» в оренду земельні ділянки на території мікрорайону Бортничі для виконання інженерної підготовки території під житлові масиви. Довгі роки місцеві мешканці борються з незаконним видобутком та нелегальним продажем піску й намагаються зупинити шахрайські  схеми цієї компанії. Щодня з кар”єру в Бортничах виїжджають десятки машин вщент завантажених піском. Українські ЗМІ вже неоднарозово розповідали про комерсанта, який веде тут видобуток - Юрій Колодзян. Крадіжка піску йде в промислових маштабах, з грубим порушенням законодавства та екологічних норм.

Сьогодні активний опір грабунку ресурсів надають сотні місцевих мешканців, журналісти та громадські організації. Завдяки цим зусиллям на початку серпня Держслужбою морського та річкового транспорту України було зупинено роботу земснаряду, що незаконно видобував пісок на Витовці. Тоді “Гідромеханізація” звинуватила журналіста Ярослава Терженеля в розповсюдженні недостовірної інформації щодо своєї шкідливої діяльності та подала на нього до суду. Після цього Юрій Колодзян вирішив залякати й інших журналістів та місцевих активістів, що висвітлюють дану проблему. На допомогу "підрядили" групу вишгородських тітушок  Владислава Дулапчия (https://kyiv.vip-zlo.in.ua/blog/).

За інформацією державного інформагенства “Укрінформ” Дулапчий входив до групи, яка працювала на російські  спецслужби та здійснював пошук зв”язків у органах місцевого самоврядування для прийняття "автономістських" рішень. Не дивлячись на це, сьогодні Владислав Дулапчий ходить з чиновниками “Гідромеханізаціі” до суду, хизується пістолетом та звинувачує журналіста Ярослава Терженеля в знищенні підприємства, яке, начебто,  "чєсно і своєврєменно платіт государству". Дулапчий стверджує, що Юрій Колодзян продає пісок дешевше, ніж конкуренти й в цьому вся проблема. А те що видобуток здійснюється незаконно, без дозвільних документів - не згадує. А щоб мешканці київьских Борничів не піднімали ці питання перед органами влади та правоохоронцями –  «Гідромеханізація» і найняла Дулапчия, для чкого такі специфічні "кампанії" є основним заробітком. В хід йдуть як залякування і брудні піар-кампанії. Так, наприклад, тому же Терженелю Дуламчій погрожував «зверненням голови». повідомляють ЗМІ .

 unnamed_2_13.09.21_2_1

unnamed_2_13.09.21_1_1

Мешканці Бортничів звернулися до адвокатів бюро “Ципін і партнери” аби через суд змусити Колодзяна відновити з районі спокій та безпеку: відшкодувати нанесені громадянам збитки та привести до ладу стан озера, виконати умови договору оренди та прибрати геть свій металобрухт. На думку керівника адвокатського бюро Деніса Ципіна, "застосування маніпулятивних піар-технологій, в тому числі і з використанням начебто громадських діячів навряд чи допоможе цим підприємцям. В суді це може стати не тільки додатковим аргументом на користь держави та громади, а й підгрунтям для порушення кримінальної справи – як проти таких бізнесменів, так і у відношенні їх "захисників", що погрожують журналістам та киянам фізичною розправою. Не виключено, що може бути ще стаття «Фінансування тероризму» - бо ж не дарма СБУ звинувачувала Дулапчия як агента впливу держави агресора. І приводом для розслідування як повязані бенефеціари незаконного видобутку піска у Бортничах з цими групами впливу, пише  from-ua.

Оценка материала:

5.00 / 1
Пісочні війни на Київщині – російський слід? 5.00 5 1
Життя та Стиль / Столиця
14.09.2021 873
Еще материалы раздела «Столиця»