НОВИНИ ДНЯ: Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяць  В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
14.09.2021 1223

Бельгія передала Україні дослідницьке судно для моніторингу Чорного та Азовського морів

На військово-морській базі у бельгійському місті Зебрюгге відбулася урочиста церемонія передачі Україні дослідницького гідрографічного судна "Бельгіка", яке віднині матиме іншу назву та ходитиме під українським прапором.

630_360_1631550947-600_14.09.21

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми бачили сьогодні церемонію передачі науково-дослідного судна "Бельгіка", яке надалі сприятиме дослідженню Чорного та Азовського морів. Україна після анексії й окупації Криму Російською Федерацією у 2014 році втратила інструменти для такого дослідження. Впевнений, що ми відновимо всі потужності і будемо давати цінну інформацію не лише для України, а й для Європейського Союзу та для всіх країн Чорного моря», - зазначив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

Він зауважив, що наразі є складнощі з переходом судна в Чорне та Азовське моря, тому що Росія чинить всілякі перешкоди для вільного судноплавства. За словами міністра, спочатку корабель працюватиме у Чорному морі, де є дуже великий обсяг роботи. Але вже під час переходу з Північного моря у Середземне і далі – у Чорне море, це судно вже проводитиме важливі дослідження щодо забруднюючих речовин, забруднення пластиком, мікропластиком вод поверхневого рівня, потім на рівні 3 метрів та донних відкладень, що буде підґрунтям для наукових висновків з приводу якості цих вод.

«Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС, й одним із завдань цього документа є імплементація й реалізація Європейської директиви про морську стратегію. Це судно буде сприяти виконанню Україною своїх зобов’язань та поліпшенню стану вод цих морів», - додав український урядовець.

У свою чергу державний секретар Бельгії з питань відновлення та стратегічних інвестицій, відповідальний за наукову політику, заступник міністра економіки та праці Бельгії Томас Дермін зауважив, що вважає цей крок - безкоштовну передачу дослідницького корабля Україні - проявом доброї волі Бельгії та її внеском у розвиток програми з охорони довкілля.

«Цей корабель добре попрацював в інтересах Бельгії та світової науки. Він надійно функціонував більше 37 років, щороку більше 200 діб проводив у морі, пройшов відстань, що дорівнює кільком навколосвітнім подорожам. Ми раді, що зараз він потрапляє у надійні руки, зможе згодитися й для України, зокрема для проведення досліджень в акваторіях Азовського та Чорного морів, і ще послужить науці й людству», - сказав представник Бельгії.

Як зазначили учасники зустрічі, Бельгія вже отримала новий сучасний дослідницький корабель Belgica 2, який був збудований в Іспанії для Федерального офісу з наукової політики (BELSPO) та прийде на заміну кораблю, переданому Україні.

Представники українських наукових кіл, присутні на церемонії, повідомили, що наразі розглядають три назви корабля, але поки що не визначилися. Нове українське дослідницьке судно буде приписане до порту Одеси, куди має перейти з бельгійського порту Зебрюгге протягом жовтня цього року.

Як повідомляв Укрінформ, у липні Україна та Королівство Бельгія уклали меморандум про взаєморозуміння у сфері охорони та відтворення вод і раціонального використання водних ресурсів. Цим меморандумом бельгійська сторона підтвердила готовність безкоштовно передати Україні дослідницьке судно «Бельгіка».

Оценка материала:

5.00 / 1
Бельгія передала Україні дослідницьке судно для моніторингу Чорного та Азовського морів 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
14.09.2021 1223
Еще материалы раздела «Суспільство»