НОВИНИ ДНЯ: В Україні 19 березня переважатиме дощова та прохолодна погода  Путін перемагає у виборах у РФ з "рекордним" результатом, - ЦВК  Чи застосує Вашингтон ленд-ліз для України: британський полковник розповів про настрої в США  Путін залякує, проте сам боїться війни з НАТО: в Європі пояснили, навіщо диктатор "сіє страх" на Заході  Коли прийде весняне тепло: прогноз погоди в Україні на п'ять днів  Атака на нафтопереробну галузь Росії: удари українських дронів можуть спричинити кризу — експерт  У порти Одеси незабаром повернуться великі контейнеровози та пороми, - ЗМІвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
17.09.2021 3928

Телеканали проходять «мовну перевірку» - на кого скарг найбільше

Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови розпочав п'ять заходів державного контролю за застосуванням державної мови телеканалами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба уповноваженого.

Зазначається, що на підставі численних звернень громадян та проведених Секретаріатом уповноваженого моніторингів щодо дотримання телеканалами частини шостої статті 23 закону розпочато 5 заходів державного контролю за застосуванням державної мови ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1», ПАТ «Телеканал «Інтер», ТОВ "Міжнародна комерційна телерадіокомпанія" (ICTV), ТОВ «Телеканал «МЕГА», ТОВ «Телерадіокомпанія «Україна».

У Секретаріаті уповноваженого повідомили, що від часу набуття чинності нормами Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо сфери культури надійшло понад 80 звернень громадян щодо можливого недотримання мовного законодавства 25-ма телеканалами. Основна частина звернень стосувалася діяльності телеканалів «Україна», «Інтер» та «1+1».

Наголошується, що у період з 16 липня по 16 вересня порушено 30 заходів державного контролю у таких сферах: інформація для загального ознайомлення, обслуговування споживачів, місцеве самоврядування, освіта, телебачення, національна безпека та оборона.

Як повідомлялося, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

14 липня 2021 року Велика палата Конституційного Суду України визнала конституційним цей закон.

З 16 липня 2021 року набули чинності частини друга-шоста, восьма статті 23 закону, якою унормовано застосування державної мови у сфері культури.

Оценка материала:

4.50 / 4
Телеканали проходять «мовну перевірку» - на кого скарг найбільше 4.50 5 4
Життя та Стиль / Суспільство
17.09.2021 3928
Еще материалы раздела «Суспільство»