<
НОВИНИ ДНЯ: Портников назвав причини, чому США нарешті проголосували за допомогу Україні  Байден у розмові з Зеленським дав дві важливі обіцянки: чого чекати Україні  Ми до кінця не розуміємо, що відбувається в Кремлі - РНБО  Мобілізація по-новому: чи створять "спецназ" для пошуку ухилянтів  Котлети з грибів — що може бути смачніше: рецепт від шеф-кухаря  Коли в Україні День матері 2024 року: історія та суть свята  Норвегія виділить мільярди на протиповітряну оборону України, - прем'єрвсі новини дня
Бізнес
Технології
18.09.2021 1467

Астрономи зафіксували, як чорна діра «з’їдає» зірку

Вчені побачили чорну діру середньої ваги в момент поїдання зірки: хаос, що утворився під час цього процесу, допоміг астрономам зробити важливе відкриття.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Science Alert.

Так, науковці виявили, що пожирала цю зірку чорна діра дуже рідкісного типу – проміжної маси. Більше того, такі об'єкти вважають своєрідною «загубленою ланкою еволюції» чорних дір.

Такі діри знаходяться між легкими, вагою із зірку, і надмасивними чорними дірами. Вчені вважають, що такі об'єкти можуть бути поширені у Всесвіті, але з якихось причин їм вдається уникати прямого спостереження.

Межі між чорними дірами проміжної маси і надмасивними чорними дірами на даний момент визначені не дуже точно. Разом з тим, вважається, що чорні діри проміжної маси більші, ніж звичайна зірка і чорна діра зоряної маси (до 100 сонячних мас), але менші, ніж надмасивні чорні діри (в мільйони і мільярди разів більші за Сонце).

«Той факт, що нам вдалося зловити цю чорну діру, коли вона пожирала зірку, дає чудову можливість спостерігати те, що інакше було б цілком непомітним», - сказала астроном Енн Заблудофф із Університету Арізони.

На даний момент вченим вдалося виявити лише кілька подібних об'єктів, але, ймовірно, що їх набагато більше. Зазвичай чорні діри невидимі, але вони видають себе, коли до них наближається об'єкт на зразок зірки.

Оценка материала:

5.00 / 1
Астрономи зафіксували, як чорна діра «з’їдає» зірку 5.00 5 1
Бізнес / Технології
18.09.2021 1467
Еще материалы раздела «Технології»